Hissig datavirus

Det er enda mer hissig enn Melissa og Tsjernobyl, og langt vanskeligere å utrydde. Worm.Explore.Zip kan gjenoppstå bare sekunder etter at det er fjernet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dataeksperter har en tøff oppgave foran seg. Rett før helga advarte de folk mot å åpne e-post de ikke var helt sikre på, nå raser rapportene inn om infiserte maskiner over hele verden. Worm.Explore.Zip ødelegger filer på PC'en din, og først trodde man at den kun smittet via e-post. Men nå er virus-bekjemperne av en annen oppfatning.

Etter å ha slettet viruset fra flere maskiner i helga oppdaget dataekspertene at viruset dukket opp etter kort tid igjen - av seg selv. Hvis den 'rensede' maskinen er satt opp i nettverk hvor en av de andre maskinene er smittet, vil viruset dukke opp igjen etter sekunder.

- Det trengs bare én åpning, én smittet maskin i en bedrift for at viruset skal spres raskt i bedriften, sier Mark Zajicek ved Pitsburgh universitetet til AP.

Vanskelig

Viruseksperter får en stadig vanskeligere jobb når virusene smitter ved hjelp av seg selv. Endel av virusprogrammene er maktesløse mot det nye viruset. Mobiltelefon-giganten Ericsson har måttet stenge hovedkontoret i to dager på grunn av

Worm.Explore.Zip. Den hissige data-ormen skal være spesielt rettet mot maskiner som benytter Microsoft Windows operativsystem, altså de fleste PC'er i verden. Så langt ser det ut til at særlig Powerpoint- og Excel-filer blir skadet.