MER KONKURRANSE: Russlands president Vladimir Putin hevder at han ønsker mer politisk konkurranse. Han er storfavoritt til å bli gjenvalgt i mars. Foto: Sergei Karpukhin / Reuters / NTB Scanpix
MER KONKURRANSE: Russlands president Vladimir Putin hevder at han ønsker mer politisk konkurranse. Han er storfavoritt til å bli gjenvalgt i mars. Foto: Sergei Karpukhin / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Putins maraton-pressekonferanse:

Hissig Putin raser mot Trump-kritikere: - Oppspinn

Putins pressekonferanser har tidligere vart opp mot fem timer. I år startet han med en pinlig tabbe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Russlands president Vladimir Putin holdt i dag sin årlige pressekonferanse. Det var den første etter at han kunngjorde sitt kandidatur til presidentvalget i mars 2018.

Putins årlige pressekonferanser har normalt framstått som maratonøvelser som varer i fire timer eller mer. Årets utgave, som ble overvært av mer enn 1 600 journalister, var over etter tre timer og tre kvarter.

Presidenten kom som forventet inn på forholdet til USA og mer spesifikt påstandene om at Putin og russiske myndigheter har blandet seg inn i den amerikanske valgkampen. På spørsmål om den beviste kontakten mellom russiske toppdiplomater og Trump-medarbeidere sier Putin følgende:

- Det hele er oppspinn fra Trumps motstandere, i et forsøk på å få ham til å framstå som ulovlig valgt. Folk som skader sitt eget lands politiske system, respekterer ikke valgprosessen.

- Vår tidligere ambassadør (Sergej Kisljak) blir beskyldt for å ha kontakt med dem. Er det ulovlig? Hvorfor skal det bli gjort til spion-mani? spør Putin.

Han understreket også at det er i de to landenes felles interesse at de får normalisert forholdet, slik at de kan jobbe sammen for å finne en løsning på spørsmål om Midtøsten og Nord-Korea.

Tabbet seg ut

Før Putin hadde kommet inn på Trump og USA hadde pressekonferansen startet med en real flause for Russlands mektige mann.

For da seansen ble sparket i gang med spørsmål om hvorfor Russland ikke har hatt en reell opposisjonskandidat på over 20 år, og om det ikke er kjedelig for Putin å ikke ha skikkelig konkurranse om presidentembetet, svarte presidenten med å peke på en kvinne i salen:

- Det er en kvinne der som har et skilt med påskriften «Putin Bye Bye» (farvel Putin), sa presidenten.

Journalisten kunne imidlertid umiddelbart avfeie Putin, og forklarte at det sto «Putin bai bai» som betyr «bestefar Putin».

- Synet mitt er ikke det samme som det en gang var, kontret Putin til høylytt latter fra salen.

Han hostet seg så gjennom et forsøk på et ordentlig svar:

- Jeg mener det bør være konkurranse i det politiske landskapet, og jeg vil jobbe for at vi skal ha et balansert politisk system.

OMSTRIDT, ELSKET OG HATET: Vladimir Putin er Russlands president. I dag fyller den mektige mannen 65 år. Dette er noen av øyeblikkene han er kjent for. Video/Foto: NTB / Scanpix. Redigering: Herman Borgstrøm Vis mer

- Må foreslå bedring

Han kritiserte også opposisjonen for å ikke komme med et politisk program som kan konkurrere med sitt eget i kampen om velgernes gunst.

- Det er viktig å ikke bare bråke på offentlige plasser og snakke om styret. Det er viktig å foreslå noe som kan gjøre tingene bedre, sa Putin, som mener det finnes mange russere som ikke er fornøyd med tingenes tilstand.

- Men når du begynner å se på hva opposisjonslederne foreslår, særlig lederne i den ikke-institusjonaliserte opposisjonen, er det massevis med problemer, framholdt han.

Den første timen av pressekonferansen handlet hovedsakelig om russiske innenriks-spørsmål. Den største nyheten er at Putin selv bekrefter at han stiller som uavhengig kandidat i neste års presidentvalg. Dette til tross for at han selv har en nær tilknytning til regjeringspartiet.

«Bestefar»: Russlands president Vladimir Putin holder pressekonferanse torsdag. Det er den første etter at han kunngjorde sitt kandidatur til presidentvalget i mars 2018. Foto: Sergei Karpukhin / Reuters / NTB Scanpix
«Bestefar»: Russlands president Vladimir Putin holder pressekonferanse torsdag. Det er den første etter at han kunngjorde sitt kandidatur til presidentvalget i mars 2018. Foto: Sergei Karpukhin / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Ventet på «Russlands Paris Hilton»

Blant de 1 600 journalistene var det spesielt ett navn som skillet seg ut: Xenia Sobtsjak.

36 år gamle Sobtsjak var først og fremst kjent for omverden som en av Russlands mest kjente TV-ansikter og en profilert kjendis som har blitt beskrevet som «Russlands svar på Paris Hilton».

Hun har kjent Putin siden hun var barn, og faren hennes - Anatolij Sobtsjak - var Putins mentor i begynnelsen av hans politiske karriere i St. Petersburg. Det vekket derfor oppsikt da Xenia Sobtsjak plutselig dukket opp i demonstrasjoner mot landets mektige leder Vladimir Putin for seks år siden.

«Lut lei»

Sobtsjak skapte også internasjonal oppsikt da hun i slutten av oktober annonserte at hun stiller som motkandidat til Putin under det russiske presidentvalget som avholdes i mars til neste år.

36-åringen har selv forklart at hun stiller som presidentkandidat fordi hun er lut lei av at de samme politikerne stiller til valg år etter år.

- Jeg ønsker å være en kandidat for velgere som er misfornøyde med den politiske ledelsen i Russland, skriver hun på sin nettside onsdag.

Torsdag representerte Sobtsjak den russiske TV-kanalen Dozhd under pressekonferansen, og det var forventet at hun ville stille et spørsmål om opposisjonslederen Alexej Navalny.

Da hun fikk endelig fikk mikrofonen måtte hun understreke at hun var der som journalist, og ikke presidentkandidat, før hun fyrte løs:

- Alle vet at det å være en opposisjonspolitiker i Russland betyr at man kan bli drept eller fengslet. Hvorfor er det sånn? Er myndighetene redd for reell konkurranse?

KJENDIS-KANDIDAT: Den russiske TV-personligheten og opposisjonsaktivisten Xenia Sobtsjak annonserte tidligere i år at hun vil stille som motkandidat til Vladimir Putin under neste års presidentvalg. Her er hun på vei inn til dagens maraton-pressekonferanse, der hun har varslet at hun vil stille noen kritiske spørsmål til Russlands president. Foto: Maxim Shemetov / Reuters / NTB Scanpix
KJENDIS-KANDIDAT: Den russiske TV-personligheten og opposisjonsaktivisten Xenia Sobtsjak annonserte tidligere i år at hun vil stille som motkandidat til Vladimir Putin under neste års presidentvalg. Her er hun på vei inn til dagens maraton-pressekonferanse, der hun har varslet at hun vil stille noen kritiske spørsmål til Russlands president. Foto: Maxim Shemetov / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Putin viste til den store georgisk-ukrainske urokråka Mikheil Saakashvili, og advarte mot «ukrainske tilstander».

- Jeg er sikker på at flertallet ikke ønsker det, og ikke vil tillate det. Det kan fint være konkurranse (i politikken), men dette handler om radikalisme. Jeg forsikrer deg om at myndighetene aldri har vært redd, og er heller aldri redd for noen som helst.

- Vi vil ikke at Russland blir en versjon av Ukraina. Vi vil ikke det, sa Putin uten å nevne Navalny ved navn i sitt svar.

Sobtsjaks kandidatur er omstridt. Flere eksperter har hevdet at hun har inngått en «hemmelig pakt» med Kreml, og at hennes presidentkampanje er konstruert for å splitte opposisjonen.

13. i rekka

Presidenten svarer vanligvis på spørsmål om alt fra utenrikspolitikk til privatlivet sitt, under de årlige pressekonferansene.

Torsdagens møte med pressen var Putins 13. av dette slaget, og han brukte hele onsdagen på å forberede seg, opplyser presidentens talsperson Dmitrij Peskov.

Putin startet selv tradisjonen i 2001, etter å ha fått massiv pågang fra russisk og internasjonale medier.