Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hissig stemning før skuddene smalt

Ingen av naboene til blokkleiligheten der nynazistene festet 17. mai 1996, observerte at høyreekstremisten Johnny Olsen løsnet skudd mot blitzerne og antirasistene som demonstrerte utenfor boligblokken. Heller ikke frilansfotograf Anders Aabel, som tok bildet av Olsen med en pistol i hånden, så situasjonen da skuddet ble avfyrt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Olsen er i Oslo byrett tiltalt blant annet for å ha skutt en iraner i hånden under de kraftige tumultene nasjonaldagen i 1996. Selv vedgår Olsen at han løsnet skudd nasjonaldagen, men at han ikke traff noen, skuddene ble løsnet som skremmeskudd, påstår Olsen.

I dag vitnet tre av naboene samt frilansfotograf Anders Aabel i straffesaken. De tre naboene beskrev samtlige blitzernes som meget aggressive overfor nynazistene.

- Blitzerne kom som en tropp soldater, og tok oppstilling utenfor boligblokken. De var utstyrt med balltre, køller og spretterter, samtidig ropte de om og om igjen slagordet «Ingen nazister i våre dager», forklarte en 20 år gammel kvinne. Flere ganger gjentok hun at hun ikke kan begripe hvorfor politiet arresterte nynazistene, og ikke blitzerne, etter at det hele var over.

- Det var blitzerne som begynte, hvorfor de da arresterte nynazistene skjønner ikke jeg, sa kvinnen.

I to dager har byretten gjennom politivitner og vitner fra nabolaget fått beskrevet hvordan det 17. mai-kvelden eksploderte i en nærmest krigslignende konfrontasjon mellom høyreekstremistene og blitzerne. Konflikten kulminerte da det ble løsnet skudd fra balkongen i blokkleiligheten der nynazistene festet. I går forklarte den 33 år gamle iraneren som ble truffet av et av skuddene, hvordan han observerte en mann som rettet en pistol mot ham, og trakk av. Ifølge aktor i saken, statsadvokat Per Egil Volledal, er denne mannen identisk med tiltalte i saken, den kjente høyreekstremisten Johnny Olsen.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!