Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hissige gemytter under fengselsdebatt

NRK inviterte politikerne til Oslo fengsel.

DEBATTERTE MED JUSTISMINISTEREN: NRK inviterte til kriminalpolitisk debatt i Oslo fengsel. Innsatte Bjørnar Dahl møtte justisminister Knut Storberget til debatt. JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET
DEBATTERTE MED JUSTISMINISTEREN: NRK inviterte til kriminalpolitisk debatt i Oslo fengsel. Innsatte Bjørnar Dahl møtte justisminister Knut Storberget til debatt. JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): NRK inviterte i kveld til kriminalpolitisk debatt i Oslo fengsel med justisminister Knut Storberget (Ap), Per Sandberg (Frp) og Rita Sletner (Venstre).

I debattpanelet satt også innsatte Bjørnar Dahl (43), og han sørget for å fortelle politikerne om hvordan tilstanden er i norske fengsler.

Hisset på seg innsatt
— 2/3 soning står ikke i forhold til rettsfølelsen til folk, og det står ikke i forhold til hva folk er dømt for, sa Frp's Per Sandberg under kveldens debatt.

Han mener 4/5 soning er mye bedre, og trekker fram at norske borgeres trygghetsfølelse er viktigst:

— Trygghet i samfunnet er viktigst. Vi må ikke glemme folka som opplever utrygghet. Bander fra Øst-Europa ler av norsk kriminalpolitikk og flyr inn til Norge fordi de vet soninga er så kort, sier Sandberg.

Det fikk innsatte Bjørnar Dahl til å hisse seg opp:

— Dette er bare tull. Hvor mange fattige kriminelle har du snakket med? De kommer ikke til Norge fordi de ler av norsk kriminalpolitikk. De kommer fordi der de kommer ifra, er det så fattig, de ønsker å komme hit for å få seg en jobb og forsørge familien, men så er det ikke så lett å få jobb, og så begynner de med kriminalitet, sier Dahl.

Storberget vs. Sandberg
Debatten var innom flere tema, som innhold i soning og narkotika i norske fengsler.

Mest taletid fikk herrene i panelet, Storberget og Sandberg. Ved flere anledninger prøvde Storberget å være morsom — på Sandbergs bekostning:

Sandberg hadde under debatten et ess i ermet — og trakk fram flere ark ut av innerlomma på jakka si, og holdt kopi av en Aftenposten-artikkel som bevis på at Storberget og Ap har brutt sine løfter når det gjelder kriminalomsorgen. Storberget lot seg ikke feie av banen av et avisbevis:

— Du burde hatt med deg en nyere utgave av Aftenposten for å se hva vi har gjort, repliserte justisministeren.

Da Sandberg hisset seg opp, var Storberget raskt på plass med en ny parkering:

— Du får følge lover og regler når vi sitter i fengsel.

Og da Sandberg sa Frp var for overgangsboliger, var Storberget rask i replikken igjen:

— Jeg er overrasket over at Frp er for dette. Hvor mange timer holder det standpunktet? spurte justisministeren.

Mer kontroll
På spørsmål om hva man kan gjøre for å få bukt med narkotika i norske fengsler var alle tre partier for mer kontroll. Det var ikke innsatte Dahl enig i:

— Mer kontroll? Her blir vi kontrollert hele tida. Det er ikke mer kontroll som skal til, det er bare med på å skape avstand. Det trengs mer eksterne folk, sa Dahl.

— Et fengsel er nødt til å ha kontroll. Et fengsel er ikke et vanlig hybelhus, en skal kjenne en frihetsberøvelse, sier Storberget.

Dahl etterlyste mer rehabilitering i norske fengsler:

— Vi skal ut igjen enten Sandberg liker det eller ikke. Det burde bli mer sysselsetting av innsatte når de er i fengsel, det burde bli mer jobb og utdanningstilbud. Her må man tenke annerledes. For å få til rehabilitering må vi ha mer åpen soning, flere overgangsboliger for å integrere innsatte bedre og gi dem en følelse av at de er en del av samfunnet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling