Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Været

Hissige vindkast i vente

Det er meldt sterk vind på fredag, men det roer seg litt mot helga - i alle fall på Østlandet.

VIND: En kraftig regnbyge med vind overrasket mange i Oslo i dag. Bildet er fra Langkaia.
Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
VIND: En kraftig regnbyge med vind overrasket mange i Oslo i dag. Bildet er fra Langkaia. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Østlandet, Telemark, Buskerud og Oppland kan vente seg kraftige vindkast i i løpet av dagen og mot natta - men Nordland får det verst i helga, sier Meteorologisk institutt til Dagbladet.

- Akkurat nå er det i ferd med å øke i styrke. Vinden har nådd rundt 20 meter per sekund, men det kommer til å ta seg til i natt, sier Magnus Ovhed, statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt.

Heftige vindkast

Ovhed understreker at noen steder er mer utsatt for den sterke vinden, men den kommer generelt til å bevege seg nordover over Sør-Norge, til å begynne med, og på formiddagen og i ettermiddag vil den øke i styrke på Østlandet.

Det er blitt sendt ut et farevarsel på nest høyeste nivå, med vindkast mellom 20 og 30 meter per sekund.

- Det kommer nok til å minke litt igjen i løpet av kvelden, men så tar det seg opp igjen i natt - i alle fall i nordlige deler av Østlandet, advarer meteorologen.

Trykket vil deretter forsterke seg i Trøndelag og Nordland på lørdag.

Regnet, som bøttet ned i Oslo-området i natt og tidlig fredag morgen, kommer for det meste til å holde seg på Vestlandet i helga.

Farevarsel

Uværet har allerede vist seg fra sin verste side i Frankrike, hvor 1600 campere måtte evakueres etter oversvømmelse i sørlige deler av landet.

Ifølge meteorologene er det sannsynlig at værhendelsen kan få alvorlige konsekvenser også i Norge.

Folk oppfordres til å unngå å bevege seg unødvendig utendørs, og meteorologene har advart på Twitter mot å ferdes på sjøen utenfor sørøstkysten fredag.

Politiet i Innlandet har også gått ut med advarsel om at folk bør etterkomme de råd som er gitt i forbindelse med varselet som er sendt ut angående sterk vind og mye regn. Ikke legg ut på tur i fjellet, feste løse gjenstander og følg de varslinger og føringer som blir gitt.

- Gjenstander vil kunne løsne, så det er viktig å sikre alt som er løst, skriver Meteorologisk institutt på Twitter.

EKSTREMVÆR: Urd har herjet løs det siste døgnet. Slik så det ut da monsterbølgene slo mot plattformen på Oseberg feltsenter. Video: Bent-Tommy Larsen / Statoil Vis mer

Lavtrykk fra sør

Det er et hissig lavtrykk som har kommet opp fra sør etter den voldsomme hetebølgen vi har hatt i sommer, forklarer Ovhed.

- Når det er kraftige temperaturkontraster mellom varme og kalde luftmasser, blir det ofte kraftig lavtrykk, legger han til.

Danmark har vært særlig utsatt for vindkastene. Det har vært voldsomt sterk vind der i løpet av natta, og det kommer til å fortsette i morgen.

- Temperaturene kommer til å holde seg på en behagelig 20 grader i Oslo-området, sier Ovhed.