Terrorangrepet 11. september 2001:

Historien bak 11. september-bildet: Etter en 13 år lang jakt løste Elizabeth endelig mysteriet

Nå har hun bestemt seg for å publisere det 12. september - hvert år.

DET MYSTISKE BILDET: Dette bryllupsbildet fant Elizabeth Stringer Keefe ved Ground Zero like etter terrorangrepet i 2001. I 13 år lette hun etter eieren. Foto: Privat
DET MYSTISKE BILDET: Dette bryllupsbildet fant Elizabeth Stringer Keefe ved Ground Zero like etter terrorangrepet i 2001. I 13 år lette hun etter eieren. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Hvem er menneskene på bildet? Lever de fortsatt, eller ble noen rammet av angrepet?

Det var spørsmål Elizabeth Stringer Keefe stilte til både seg selv og resten av verden i flere år.

Like etter terrorangrepet som fant sted den 11. september i 2001, fant Elizabeth Keefe bildet like ved Ground Zero i New York.

Hun plukket det opp og tok det med seg.

Noen av DE ETTERLATTE: 3051 barn under atten år mistet en forelder i terrorangrepet i USA 11. september 2001. Her snakker noen av de om sine opplevelser, femten år etter. Video: CNN Vis mer Vis mer

Møttes for første gang i 2014

I 2014 delte hun bildet på Twitter, akkurat som hun hadde gjort årene før.

«Hvert år på #911 publiserer jeg dette bildet i håp om å få returnert det til eieren. Funnet på #groundzero #WTC in 2001. Retweet, vær så snill».

Og denne gangen gikk bildet viralt. 100 000 publiserte Keefes Twitter-innlegg på nytt. Dagen etter kom hun med en oppdatering: Hun hadde fått tak i en av de avfotograferte.

Mannen hun etter 13 år fikk tak i var Fred Mahe, mannen som ser rett inn i kameraet på bryllupsbildet, som ble tatt i mars 2001.

Den 14. september møttes de for første gang, og amerikanske Fox News var til stede.

- En venn av meg sendte meg en melding og sa at jeg burde lese en artikkel med et bilde av meg i. Så fant jeg Elizabeth på Linkedin. Det handler egentlig aller mest om håp og om utholdenhet, ikke bare Elizabeths. Grunnen til at folk delte bildet var at de håpet at historien hadde en lykkelig slutt. Hele verden ville vite hvordan det hadde gått, sier Fred Mahe over telefon til Dagbladet.

- Det er så fint at det er en varm og fin historie

Han forteller at bildet plutselig, i 2014, begynte å spre seg i Europa. Det var da historien virkelig hadde slått rot.

- Det viktigste er ikke antall ganger det ble delt, men hvordan historien ble værende på nettet. Ting blir ofte irrelevant gangske fort, men rundt midtnatt den 11. september 2014 begynte alle telefonene i familien til Elizabeth å blinke. Bildet gikk viralt i Europa. Så fortsatte det verden rundt. Da USA våknet den 12. september var historien fortsatt på topp. Derfor fikk folk den med seg.

Nå er Fred Mahe opptatt av at historien ikke lenger er hans eller Elizabeth sin, men at den tilhører resten av verden.

- Det er en historie om å være robust, om dedikasjon og om håp. En kvinnes pågangsmot ga verden håp og satte til en viss grad også strek etter 11. september. Dette er den siste og nyeste historien etter angrepet, og det er så fint at det er en fin og varm historie.

Forutså ikke effekten

Den 13. september 2014 ble de stuet inn på hvert sitt hotellrom.

- Jeg tror vi hadde rommene ved siden av hverandre, men vi ville ikke møtes før vi skulle på Fox News morgenen etter. Det var fantastisk å få møte mennesket som hadde hatt bildet mitt i så mange år. Hun var hakket mer emosjonell enn meg, fordi hun i et tiår hadde brukt energi på det. Hun hadde knyttet bånd til det bildet, og ble lettet og glad da vi endelig fant hverandre. Jeg var først og fremst ydmyk.

Elizabeth Stringer Keefe forteller at møtet var helt surrealistisk.

- Jeg hadde sett på de ansiktene i årevis, og Fred sitt hadde sett tilbake på meg. Jeg var sikker på at jeg aldri kom til å finne dem. Det var en drivkraft - jeg ville bare løse mysteriet, men jeg forutså aldri effekten det ville ha på resten av verden. Med en gang det festet seg, var det fantastisk å se hvordan folk gikk sammen og klarte å bringe bildet tilbake til Fred, sier hun til Dagbladet.

Brudeparet ble forbløffet

I dag har Fred Mahe og Elizabeth Stringer Keefe fortsatt kontakt.

- Vi snakker ofte sammen, senest i går. Hun er venn med kona mi og vi har et godt vennskap og en sterk tilknytning til hverandre.

Han forteller at brudeparet på bildet fortsatt er lykkelig gift og at alle er i live den dag i dag.

- De kunne ikke tro det da jeg først fortalte dem om bildet og Elizabeth. De var forbløffet over at noen i det hele tatt hadde prøvd så hardt.

I dag publiserte Elizabeth bildet igjen på Twitter, som hun har gjort hvert år.

- Tro det eller ei, men det opprinnelige innlegget blir fortsatt delt den dag i dag. Fred sier at 12. september var den dagen han så det beste av mennesket. Da mediene begynte å kontakte ham sa han at jeg var 100 prosent 12. september. Så jeg bestemte meg for å fortsette å legge det ut 12. september som en påminnelse om motstandskraften, samholdet og håpet som preget det som skjedde etter angrepet. På samme måte som verden gikk sammen for å hjelpe etter 9/11, gikk de sammen for å hjelpe meg å levere tilbake bildet, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer