Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flyktninger i USA

Historien bak bildet som opprører verden

Fotografen bak det ikoniske bildet forteller sin historie.

TO ÅR GAMMEL: Getty-fotograf John Moore har vært ved grensen mellom USA og Mexico. Moores bilde av ei to år gammel jente fra Honduras som gråter når hennes mor blir kroppsvisitert, har gått verden rundt det siste døgnet. Her forteller fotografen hvordan han opplevde situasjonen. De... Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Millioner av mennesker har sett bildet av den to år gamle jenta som hylgråter mens amerikansk grensepoliti tar moren hennes. Bildet ble tatt tirsdag forrige uke, og har blitt et symbol på Trumps grensepolitikk. Hundrevis av barn blir tatt fra foreldrene sine, som brakte dem til grensa.

Trump-administrasjonen har de siste dagene fått voldsom kritikk for internering av barn og tvangsseparasjon av familier.

Politikken startet med at justisminister Jeff Sessions i april kunngjorde at migranter som forsøker å ta seg ulovlig over grensa, vil bli behandlet som kriminelle, og dermed bli pågrepet og internert. I praksis betyr dette at alle som blir tatt for å ta seg inn i USA ulovlig, vil bli stilt for retten.

Når foreldrene fengsles, blir barna dermed skilt fra foreldrene sine. I praksis betyr dette at alle som blir tatt for å ta seg inn i USA ulovlig, vil bli stilt for retten.

Bildet av toåringen har blitt et symbol på det som nå foregår på grensa mellom USA og Mexico. Bildet er tatt av Getty Images-fotograf John Moore.

Ifølge Washington Post har Moore fotografert den amerikanske flyktningkrisa siden slutten av George W. Bushs presidentperiode.

Han visste at de som krysser grensa om natta ofte er familier, utslitte og skremt etter lange reiser, og at de vil søke asyl fra hva enn det er som har drevet dem fra hjemmene sine.

- Jeg snakket kort med moren, hun fortalte at hun og datteren hadde flyktet i en måned. De kom fra Honduras gjennom Mexico. Det er en vanskelig reise og er ofte farlig. Da de nådde USA hadde de vært gjennom mye, forteller Moore i et intervju med CNN.

Han fikk tillatelse til å fotografere de to av moren.

- Grensepatruljen ransaket folk før de ble tatt inn i busser og sendt til prosessentrene hvor de separerer barna og de voksne. Moren og datteren var blant de siste som skulle om bord i bussen. Da de skulle ransake henne stående mot bussen, ba de henne sette datteren på bakken. I det øyeblikket brøt jenta ut i tårer, forteller Moore.

Moore fortsatte å fotografere.

- Det er jo ikke uvanlig for barn å ha separasjonsangst, men i dette tilfellet gir det ordet en ny mening, sier Moore.

Han forteller at han har fotografert mange familier på vei inn til USA, men denne gangen ble det annerledes.

- Jeg tror ikke familiene ante at de snart skulle bli skilt fra hverandre. Men jeg visste jo hva som skulle skje. Og det å ta bilder for meg, med den vissheten, gjorde det vanskelig for meg som journalist, menneske og spesielt som far, forteller han.