KRONIKK: Onsdag publiserte New York Times en kronikk som slo ned som en bombe i USA. Foto: AFP PHOTO / DON EMMERT / NTB scanpix
KRONIKK: Onsdag publiserte New York Times en kronikk som slo ned som en bombe i USA. Foto: AFP PHOTO / DON EMMERT / NTB scanpixVis mer

Historien bak den anonyme Trump-kronikken som sjokkerer USA

Anonym kilde tok kontakt med New York Times for «flere dager siden».

Onsdag publisert New York Times en oppsiktsvekkende kronikk som slo ned som ei bombe i USA.

«Jeg er en del av motstandsbevegelsen på innsida av Trump-administrasjonen», lød tittelen.

Forfatteren av kronikken er anonym, men beskrives som en høytstående ansatt i Det hvite hus.

I kronikken hevder personen blant annet at det finnes en motstandsbevegelse på innsida av Trump-administrasjonen, som vedkommende er en del av.

«Jeg jobber for presidenten, men jeg og likesinnede kolleger har sverget å forhindre deler av agendaen hans og hans verste impulser», skriver personen, og legger til at presidenten selv ikke har forstått de interne motstandernes agenda.

Trump selv har kalt kronikken «en skam» og innholdet har sjokkert mange.

Tok kontakt via mellommann

Nå forteller også redaktøren for New York Times meningssider, Jim Dao, historien bak kronikken.

Til CNN forteller Dao at avisa «for flere dager siden» ble kontaktet av personen, via en mellommann. Siden den første kontakten har New York Times snakket med personen direkte.

- Vi prøver å stå ved standardene vi vanligvis har når vi refererer til en ikke navngitt person, sier Dao.

New York Times har også tatt en rekke forholdsregler for å beskytte personens identitet, men de har ikke gjort noen grep for å skjule personens skriftlige formuleringer ved å for eksempel skrive om deler av kronikken.

- Det eneste vi har gjort er å redigere, sier Dao, og legger til at det handler om å gjøre personens synspunkter «klarere» og for å holdes seg til sjangerstandardene.

Hvem er skribenten?

Spekulasjonene går naturlig nok høyt om hvem som står bak kronikken. Teksten gås gjennom med lupe for å identifisere personen. Donald Trump ber New York Times «overgi han/henne til myndighetene med en gang», for å sikre rikets sikkerhet.

På Twitter har mange brukere kastet seg over bruken av ordet «ledestjerne», et orf som visepresident Mike Pence ofte bruker i taler. Dermed spør de seg om den anonyme skribenten kan tilhøre kretsen rundt Pence.

Den eksplosive kronikken ble publisert bare et døgn etter at de første utdragene fra den kommende boka til Watergate-journalisten, Bob Woodward ble publisert.

I boka skildres det en kaotisk hverdag i Det hvite hus, hvor flere på innsida frykter hva presidenten kan finne på.

Woodward skriver blant annet om det han omtaler som et «administrativt statskupp», der framstående rådgivere skal ha tatt offisielle dokumenter fra presidentens skrivebord, sånn at han ikke fikk se eller underskrive dokumentene.

- Sterk tekst

Innholdet i utdragene fra boka og den ferske kronikken er sånn sett sammenfallende, men redaktør Dao i New York Times mener timingen bare er «tilfeldig».

- Vi følte dette var en veldig sterk tekst skrevet av noen som hadde noe viktig å si og som snakker ut fra sin egen personlige etikk og samvittighet, sier Dao.

I kronikken skriver den anonyme personen at manglende moral og en udemokratisk holdning skal være hovedårsakene til motstanden mot Trump internt.

Dette i tillegg til at presidenten i motstandernes øyne ødelegger for USA. Forfatteren forsøker derfor å berolige amerikanerne, og skriver blant annet:

«Amerikanerne skal vite at det er voksne i rommet».