Historien for retten

Debattene om ml-ernes voldsromantikk, massetenkning og aksjonisme har det med å ende i injuriesøksmål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

JEG SKAL SÅ VISST

ikke frata professor Bernt Hagtvet æren for at han nå endelig har fått hele hurven av middelaldrende AKP-ere ut av den behagelige glemsel. Det er et ubetinget gode at de yngre generasjonene som er kommet til voksen alder etter at den marxistiskleninistiske raptus var over, nå kan gjøre seg kjent med de eksessene ml-erne gjorde seg skyldige i på 1970-tallet. Når jeg derfor ikke kan motstå fristelsen til å kommentere sommerens ml-debatt her i avisa, er det fordi den har tatt et forløp som jeg kjenner godt igjen. Det dreier seg om selve debatteknikken, som er en hersketeknikk: Når de fortsatt troende kadrene blir utfordret om konsekvensene av sine handlinger og meninger, svarer de enten med å vise til at deres motstandere, kapitalistene og amerikanerne, var minst like ille, slik Hans Fredrik Dahl påviste, eller de truer med rettssak.

FOR 16 ÅR SIDEN

endte noen artikler jeg skrev om AKP-ernes forhold til Stalins massedrap i retten. Det var Tron Øgrim som den gangen følte seg krenket. Han var veldig sint og har vel vært det siden. Grunnlaget den gangen var til forveksling lik Hagtvets sak: I en spissformulering viste jeg til de såkalte dødslistene som det lenge hadde gått rykter om. Hagtvet på sin side viste til våpentrening og den revolusjonære viljen til å ta livet av motstandere. Etter en del ordvekslinger mellom Øgrim og meg endte saken i retten, og etter dommerens innstendige anbefaling inngikk vi forlik. Øgrim mener han vant saken. Og det er naturligvis mulig at det ikke ble laget lister. Men en av AKPs tidligere ledende figurer bekreftet i 1988 overfor NTB at AKPs sentralstyre i 1977 ga partiapparatet direktiv om å lage lister over NKP-ere. Jeg konkluderte en av artiklene med at det ville ha vært mye bedre om Øgrim bidro til å åpne partiets arkiver slik at de som ville, kunne se hva de virkelig drev med. Så kunne kanskje også eventuelle myter ha avgått ved døden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer