Historien gjentar seg

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Et ukjent antall kosovoalbanere skal være massakrert av serberne under den siste militære offensiven. Tusener er savnet, titusener på flukt. Situasjonen begynner å likne faretruende på det som skjedde i Bosnia for tre år siden. For et par måneder siden diskuterte NATO seriøst å gå inn i konflikten for å forhindre overgrep i Kosovo. Det er blitt med prat og tomme trusler. På den måten ser også historien ut til å gjenta seg. I dag er det kanskje for seint å gå inn militært.
  • Vestens engasjement i Kosovo synes å ha blitt merkbart mindre etter at den moderate kosovoalbanske lederen Ibrahim Rugova har mistet innflytelse og de militante lederne for geriljabevegelsen UCK har tatt over kontrollen. Geriljaen kjemper ikke bare for et uavhengig Kosovo, men vil også ha et framtidig Stor-Albania på Balkan. Noe slikt er det av forståelige grunner lite internasjonal forståelse for.
  • Men i øyeblikket er ikke de politiske perspektivene det viktigste. Nå er det spørsmål om å forhindre en ny katastrofe i dette turbulente området. Titusenvis av flyktninger trues ikke bare av serbiske bajonetter, men også av sult og nød. Verken FN eller internasjonale hjelpeorganisasjoner er i stand til å finne ut hva som har skjedd med flyktningene som befinner seg til skogs eller i fjellene. Grensene mellom Kosovo og nabolandene er nesten hermetisk stengt, det har serberne sørget for.
  • Verdenssamfunnet har et stort ansvar for det som nå skjer. Løftene til president Slobodan Milosevic er akkurat like lite verdt som tidligere, det har vist seg de siste dagene. Han må legges under et langt sterkere press. Men også geriljaen må tvinges til forhandlingsbordet.
  • Om lag 200000 mennesker er drevet fra sine hjem i Kosovo, men svært få europeiske land er villige til å ta imot noen av dem. Om serberne får det som de vil og den etniske rensingen får fortsette, kan konsekvensen bli at Norge og andre land må åpne sine dører for flyktningene, enten man vil eller ikke.