Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Historien må omskrives

En kirke funnet i Skien dateres til perioden 1010-1040 og er antagelig Norges eldste. Samme sted har man funnet to kristne graver som kanskje er 125 år eldre. Kristningen av Norge kan ha skjedd langt tidligere enn antatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kirken ble funnet i 2001, men er først nå blitt radiologisk datert. Funnet gir ny og interessant informasjon om kristningen av Norge. Fagfolk sier den underbygger teorier om at landet flere steder var kristnet lenge før Håkon den gode, Olav Tryggvason og Olav den hellige startet sine misjonstokter, skriver Aftenposten.

- Det er moro å få bekreftet det vi lenge har trodd, nemlig at det skjedde en kristning av Norge lenge før de to Olav\'ene kom, sier Jan Brendalsmo, arkeolog ved Norsk institutt for kulturminneforskning.

- Kristningen var komplisert og gikk over flere hundre år. Lokale høvdinger og misjonærer var trolig like mye involvert som de tre store kongene. Vi vet at Vestlandet var tidlig ute. Dette kirkefunnet viser tidlige spor etter kristendom også på Østlandet. Jeg regner med nye funn de nærmeste årene vil datere kristningen helt tilbake til 800-tallet, sier Jon Vidar Sigurdsson, 1. amanuensis ved middelaldersentret ved Universitetet i Oslo, til Aftenposten.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media