- Historien må skrives om. Disse funnene er forbløffende!

- Stonehenge ble bygget av andre enn vi tror.

STONEHENGE: Et av jordklodens største mysterier er steinmonumentet Stonehenge. Den mystiske sirkelen av store steiner har vakt en rekke spørsmål blant forskere. Britiske forskere mener de har svar på hvorfor den ble bygget der den ligger. Foto: AFP / NTB Scanpix
STONEHENGE: Et av jordklodens største mysterier er steinmonumentet Stonehenge. Den mystiske sirkelen av store steiner har vakt en rekke spørsmål blant forskere. Britiske forskere mener de har svar på hvorfor den ble bygget der den ligger. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forskere og folk verden over har klødd seg i hodet i all moderne tid. Hvordan kan forhistoriske mennesker ha fått steiner så store som ni meter høye og 50 tonn tunge fra et sted forskerne tror er over 160 kilometer unna den store steinformasjonen?

Forskere ved University College London publiserte i fjor en studie hvor de antok at Stonehenge ble bygget år 3000 før vår tidsregning. Samtidig kom de med en teori om at Stonehenge var en gravplass.

Nå mener forskere fra University of Buckingham at de har funnet svaret på hvem som har bygget Stonehenge, og hvorfor monumentet er på akkurat den plassen det er.

Bebodd I fjor stilte arkeologen David Jaqcues opp med en ny teori der han langt på vei konkluderte med at området Amnesbury, der det massive monumentet er oppført var bebodd lenge før først antatt.

Den gang hadde Jaqcues tatt midler fra egen lomme for å drive med utgravninger i nærområdet. Nå har arkeologen fått med seg University of Buckingham på laget.

Tidligere har man antatt at det bodde folk i området fra rundt år 4000 før vår tidsregning. Og at oppføringen var sterkt knyttet den neolittiske revolusjonen nord på det europeiske kontinentet. Man regnet da med at jordbrukere hadde slått seg ned i området, og at disse var tidligere nomadefolk lenger sør i Europa.

- Historien må skrives om David Jacques og teamets utgravninger viser imidlertid at det har bodd folk i området lenge før dette.

- Historien må skrives om. Forbløffende nye funn viser at Amesbury er det eldste stedet i landet, der historien begynte! Det er også den bosettingen i Storbritannia hvor det kontinuerlig har bodd mennesker lengst. Tidligere har man trodd at Stonehenge ble bygget av europeiske innvandrere, men dette viser at britiske bosettere står bak byggingen, skriver universitetet i en pressemelding.

Tidlig monument Forskerne mener området har vært bebodd siden år 8820 før vår tidsregningen, og kontinuerlig i de tre neste årtusene. Funnene er basert på utgravninger i området rundt Stonehenge. De har både funnet store oksedyr og hjortedyr. Ved hjelp av C-14-metoden (karbondatering) av beinrestene har forskerne fastslått årstallet.

- Dette viser at Stonehenge, i stedet for å bli sett på som et neolittisk nybygg i et tomt landskap, er et resultat av langtidsbruk av området fra urfolk som levde som jegere, skriver universitetet.

Jacques mener utgravningene både gir svar på hvorfor Stonehenge ble bygget, og samtidig knuser myter om den neolittiske revolusjon. Han mener området ble brukt som samlingssted for den tidligste befolkningen i området.

- Dette beviser at folk ble boende på ett sted. De ryddet land og antageligvis tilba de monumenter. Området var tydelig et samlingssted hvor folk kom milevis fra. Dette var forløperen til det som senere ble Stonehenge selv. De første monumentene på Stonehenge ble bygget av disse folkene. I årevis har folk spurt: «Hvorfor er Stonehenge der det er?», nå har vi endelig funnet svaret på det, sier Jacques.

Fant 31 000 gjenstander Han mener jeger- og sankersamfunnene reiste i båter for og at det ble gjennomført en rekke seremonier på Stonehenge-plassen. De har nemlig funnet den største konsentrasjonen av flintredskaper fra mesolitikum-tidsalderen.

Hele 31 000 gjenstander ble funnet innenfor et område på 16 kvadratmeter i løpet av 40 dager graving.

En ting forskerne iallfall ser ut til å være enig om er at Stonehenge har vært tett knyttet opp mot vintersolvervet. I flere årtusener har folk fra hele Storbritannia flokket seg til stedet for å markere at sola snur.