- Historien må skrives om. Disse funnene er forbløffende!

- Stonehenge ble bygget av andre enn vi tror.

STONEHENGE: Et av jordklodens største mysterier er steinmonumentet Stonehenge. Den mystiske sirkelen av store steiner har vakt en rekke spørsmål blant forskere. Britiske forskere mener de har svar på hvorfor den ble bygget der den ligger. Foto: AFP / NTB Scanpix
STONEHENGE: Et av jordklodens største mysterier er steinmonumentet Stonehenge. Den mystiske sirkelen av store steiner har vakt en rekke spørsmål blant forskere. Britiske forskere mener de har svar på hvorfor den ble bygget der den ligger. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Forskere og folk verden over har klødd seg i hodet i all moderne tid. Hvordan kan forhistoriske mennesker ha fått steiner så store som ni meter høye og 50 tonn tunge fra et sted forskerne tror er over 160 kilometer unna den store steinformasjonen?

Forskere ved University College London publiserte i fjor en studie hvor de antok at Stonehenge ble bygget år 3000 før vår tidsregning. Samtidig kom de med en teori om at Stonehenge var en gravplass.

Nå mener forskere fra University of Buckingham at de har funnet svaret på hvem som har bygget Stonehenge, og hvorfor monumentet er på akkurat den plassen det er.

Bebodd I fjor stilte arkeologen David Jaqcues opp med en ny teori der han langt på vei konkluderte med at området Amnesbury, der det massive monumentet er oppført var bebodd lenge før først antatt.

Den gang hadde Jaqcues tatt midler fra egen lomme for å drive med utgravninger i nærområdet. Nå har arkeologen fått med seg University of Buckingham på laget.

Tidligere har man antatt at det bodde folk i området fra rundt år 4000 før vår tidsregning. Og at oppføringen var sterkt knyttet den neolittiske revolusjonen nord på det europeiske kontinentet. Man regnet da med at jordbrukere hadde slått seg ned i området, og at disse var tidligere nomadefolk lenger sør i Europa.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer