EN AV VERDENS STØRSTE:  Boko Haram har vokst til å bli en av verdens største og farligste religiøse ekstremistgrupper. Etter Abubakar Shekau (midten) tok over som leder i 2009, har gruppa eksplodert ut i voldelige terrorangrep og angrep på sivilbefolkningen. Gruppa ble for alvor kjent i 2014, da de kidnappet 200 skolejenter i Chibok. Foto: Boko Haram / AFP Photo / NTB Scanpix
EN AV VERDENS STØRSTE: Boko Haram har vokst til å bli en av verdens største og farligste religiøse ekstremistgrupper. Etter Abubakar Shekau (midten) tok over som leder i 2009, har gruppa eksplodert ut i voldelige terrorangrep og angrep på sivilbefolkningen. Gruppa ble for alvor kjent i 2014, da de kidnappet 200 skolejenter i Chibok. Foto: Boko Haram / AFP Photo / NTB ScanpixVis mer

Historien om Boko Haram. Slik ble de en av verdens farligste islamistgrupper

I 2009 trakk Nigeria et lettelsens sukk og trodde at historien om Boko Haram var over. Men den hadde så vidt begynt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 2009 ble lederen av Boko Haram lagt i jorda og Nigeria feiret seieren over den farlige islamistgruppa. Fem år seinere har gruppa tatt et område på størrelse med Belgia.

Dette er historien om hvordan Boko Haram ble så farlige.

Hva er det de kjemper for? Boko Haram ble grunnlagt i 2002 av en gruppe islamske ledere i Borno, en av Nigerias fattigste delstater. Men da var de ikke en terrorgruppe. De kalte seg «vestlig utdanning er synd» og var en sekt som ville opprette et kalifat med sharialover i Nigeria.

- Boko Haram har et idémessig fundament om at man må vende tilbake til en gullalder før vestlig innflytelse, før kolonitida og det moderne Nigeria, sier seniorforsker Morten Bøås ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

Det skulle ta rundt fem år, før gruppa ble voldelig.

OPERERER I NORD-NIGERIA:  Boko Haram ble opprettet i Borno i 2002 og har hele tiden hatt det som sitt kjerneområde. Gruppa har også noen områder i statene Yobe og Adamawa, samt i grenseområdene til Chad og Kamerun. Geriljabevegelsen kjemper i disse områdene, mens terrordelen av gruppa har sovende celler i større nigerianske byer som Abuja, og har utført flere blodige terroangrep der.
OPERERER I NORD-NIGERIA: Boko Haram ble opprettet i Borno i 2002 og har hele tiden hatt det som sitt kjerneområde. Gruppa har også noen områder i statene Yobe og Adamawa, samt i grenseområdene til Chad og Kamerun. Geriljabevegelsen kjemper i disse områdene, mens terrordelen av gruppa har sovende celler i større nigerianske byer som Abuja, og har utført flere blodige terroangrep der. Vis mer

- De var en forkynnende bevegelse før. De hadde et hovedkvarter i Maiduguri med moskeer, skoler og innkvarteringsrom for tilhengere. Og de holdt seg til sitt. Men fra 2007 ble forholdet til politiet mer spent og Boko Haram angriper noen politistasjoner, sier Bøås.

Hæren svarte med å storme hovedkvarteret og drepe stort sett hele ledelsen. Mannen som startet Boko Haram, Mohammed Yusuf, var borte. Nigeria trakk et lettelsens sukk og trodde historien om Boko Haram var over.

Men den hadde så vidt begynt.

Hvordan ble de en av verdens mest fryktede islamistgrupper? - Slike grupper har dukket opp i dette området med jevne mellomrom siden 80-tallet. Men så har hæren gått inn og slått hardt ned på dem - og så har det vært over. Det trodde de også var tilfellet da de stormet hovedkvarteret til Boko Haram i 2009. At det var over, sier Bøås.

Men deler av ledelsen kom seg unna hæren i 2009. Og Boko Haram gikk da fra å være en fundamentalistisk islamsk gruppe, til å bli en voldelig ekstremistgruppe. Med terror som våpen.

STARTET GRUPPA - BLE DREPT:  Mohammed Yusuf startet Boko Haram i 2002 og var dens leder fram til han ble drept i 2009. Da Boko Harm startet, var det mer en religiøs sekt, men har nå utviklet seg til å bli en voldelig terrorgruppe. Foto: HO / AFP Photo / NTB Scanxpic
STARTET GRUPPA - BLE DREPT: Mohammed Yusuf startet Boko Haram i 2002 og var dens leder fram til han ble drept i 2009. Da Boko Harm startet, var det mer en religiøs sekt, men har nå utviklet seg til å bli en voldelig terrorgruppe. Foto: HO / AFP Photo / NTB Scanxpic Vis mer

Under den nye lederen, Abubakar Shekau, har gruppa stått bak utallige blodige angrep mot den nigerianske sivilbefolkningen. Nå nylig ved å bruke unge jenter som selvmordsbombere og massakrene i landbyene Baga og Doron Baga i januar.

Hvor får de pengene sine fra? Terrorgruppa har fått mye av sine midler fra kidnappinger med påfølgende løsepenger, ran av banker i områder de tar over og skatter de krever inn fra innbyggere og bedrifter i sine områder. Noen snakker også om finansiering fra utenlandske donorer og terrorgrupper.

- Men jeg tror de er selvfinansiert. De er involvert i noe handel med ting de har tatt i Nigeria, som selges over grensa til Kamerun og Chad, sier Bøås til Dagbladet.

Hvordan går staten fram for å bekjempe dem? Mellom fem og ti tusen personer har siden 2009 blitt arrestert i kampen mot Boko Haram.

For å få bukt med islamistenes vekst i Nord-Nigeria, har myndighetene gitt våpen og trening til sivile militser som kaller seg «Civil Joint Task Force» (CJTF). CJTF utfører massearrestasjoner i lokale landsbyer for å få tak i terroristene, men blir sammen med hæren beskyldt for å arrestere, torturere og drepe uskyldige sivile.

Bøås sier folket er fanget mellom den voldelige hæren og de voldelige islamistene.

IKKE AVANSERTE VÅPEN:  Som våpenmakt har Boko Haram en del små mobile enheter, gjerne firehjulsstrekkere med påmontert mitraljøse. I tillegg har de noe utstyr de har tatt fra den nigerianske hæren. Men ifølge seniorforsker Bøås har de ikke mye tyngre materiell. Foto: Boko Haram / HO / AFP Photo / NTB Scanpix
IKKE AVANSERTE VÅPEN: Som våpenmakt har Boko Haram en del små mobile enheter, gjerne firehjulsstrekkere med påmontert mitraljøse. I tillegg har de noe utstyr de har tatt fra den nigerianske hæren. Men ifølge seniorforsker Bøås har de ikke mye tyngre materiell. Foto: Boko Haram / HO / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

- Det er ingen tvil om at slike overgrep foregår. Hæren har fullstendig mistet det moralske kompasset som en hær må ha. Og de har sammen med politiet mistet troverdighet og legitimitet, sier Bøås.

Hvor våpenmektige er de? Boko Haram har tatt store menger militært utstyr fra den nigerianske hæren og Bøås sier gruppa satser på mobilitet og uforutsigbarhet i sin krigføring.

- Boko Harm består av to deler. De har en geriljagruppe i sine kjerneområder, hovedsakelig i Borno, også har de sovende celler i forskjellige byer som utfører terrorangrep.

Ifølge Reuters sine beregninger har nå Boko Haram helt eller delvis kontroll over et område på størrelse med Belgia.

- Det ryktes at gruppa har fått fatt i tyngre militært utstyr, men det tror jeg bare er rykter. De har firehjulstrekkene med påmonterte maskingevær og bombekastere, sier Bøås.

Hvordan kunne Boko Haram bli så mektig? Statsmakten har alltid vært svak i Borno. Nå har Boko Haram i tillegg har sprengt eller revet ned alt av mobilmaster, så det er vanskelig å få informasjon inn og ut.

PRESIDENTVALG 14. FEBRUAR:  Nigerias president Goodluck Jonathan under John Kerrys besøk i Nigeria i går. Presidenten stiller til gjenvalg når Nigeria skal gjennomføre presidentvalg 14. februar. Dagbladets nigeriabåtavsløringer viser at norske krigsskip kan komme til å være en maktfaktor i det kommende presidentvalget. Foto: Akintunde Akinleye / AP Photo / NTB Scanpix
PRESIDENTVALG 14. FEBRUAR: Nigerias president Goodluck Jonathan under John Kerrys besøk i Nigeria i går. Presidenten stiller til gjenvalg når Nigeria skal gjennomføre presidentvalg 14. februar. Dagbladets nigeriabåtavsløringer viser at norske krigsskip kan komme til å være en maktfaktor i det kommende presidentvalget. Foto: Akintunde Akinleye / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

- Boko Haram kan framstå som ville og gale på videoene sine, men de er gode på det de driver med. Det er ikke lett å knekke denne type bevegelser, sier Bøås.

Svaret fra Bøås på hvorfor Nigeria ikke har bekjempet Boko Haram, er at politikerne har ikke brydd seg nok om det.

- Det er en politisk elite her som har vært mer opptatt av å beskytte sine egne interesser i et politisk spill, for å beholde posisjonene sine, enn å tenke på sikkerhetssituasjonen oppe i nord, sier seniorforskeren til Dagbladet.

Er de en internasjonal trussel? Boko Haram har det siste året operert i Kamerun. De har også luftet ambisjoner om å opprette et kalifat på tvers av flere av Nigerias naboland.

I tillegg har de uttalt støtte til både al-Qaidas øverste leder Ayman al-Zawahiri og al-Qaidas rivaler; terrorgruppa IS.

- De er ikke en trussel mot den nigerianske staten, men er ekstremt farlige for folk som bor er oppe. De har ikke hatt ambisjoner om internasjonale terrorangrep, sier Bøås.

Det strømmer heller ikke jihadister til Nigeria fra verden over, slik som det gjør til Syria og Somalia.

Hva blir avgjørende i tiden framover? Maktkampen raser i Nigeria før presidentvalget 14. februar i år. En krigsherre med norske kampskip truer med borgerkrig, hvis presidenten taper valget.

Politikken overskygger ifølge Bøås Boko Haram-problemet.

- Politikerne må ta problemet på alvor. Først så må de få reorganisert hæren i nord, så hæren får en ny moralsk ryggmarg og føler at de har støtte fra øverste hold. Og så må de begynne å gi folk en sikkerhet som virker troverdig, sier Bøås til Dagbladet. 

- For en del landsbyer, så blir tanken på at politiet og hæren skal beskytte dem helt latterlig, legger han til.

Les også: Se oversikten over verdens religiøse ekstremistgrupper.

Les også: Slik bidrar fredsnasjonen Norge til et ustabilt Vest-Afrika.

Les også: Dagbladets avsløringer om Nigeria-båtene.

- OVERGREP FRA STATEN: Amnesty Internastional har avdekket utbredt tortur blandt politiet og militæret i Nigeria. Denne 15-åringen ble ifølge Amnesty International arrestert og satt i fengselet Sector Alpha (ofte kalt Guantanamo) i Damaturu i staten Yobe, uten dom. Fangevokterne helte smeltet platikk over ryggen hans og tvang ham til gå barbeint over knust glass, ifølge Amnesty. Han ble også slått med batonger og macheter. Amnesty mot store overgrep mot sivilbefolkningen i jaten på Boko Haram. Foto: Amnesty International
- OVERGREP FRA STATEN: Amnesty Internastional har avdekket utbredt tortur blandt politiet og militæret i Nigeria. Denne 15-åringen ble ifølge Amnesty International arrestert og satt i fengselet Sector Alpha (ofte kalt Guantanamo) i Damaturu i staten Yobe, uten dom. Fangevokterne helte smeltet platikk over ryggen hans og tvang ham til gå barbeint over knust glass, ifølge Amnesty. Han ble også slått med batonger og macheter. Amnesty mot store overgrep mot sivilbefolkningen i jaten på Boko Haram. Foto: Amnesty International Vis mer
BOKO HARAM UTSLETTET BY PÅ BARE FIRE DAGER: Det øverste satellittbildet viser byen Doron Baga den 2. januar, før Boko Haram startet sitt fire dager lange angrep. Det nederste bildet er tatt 7. januar. Bildene er tatt med infrarødt, og det røde viser friske trær og vegetasjon. Foto: Amnesty International/ NTB Scanpix
BOKO HARAM UTSLETTET BY PÅ BARE FIRE DAGER: Det øverste satellittbildet viser byen Doron Baga den 2. januar, før Boko Haram startet sitt fire dager lange angrep. Det nederste bildet er tatt 7. januar. Bildene er tatt med infrarødt, og det røde viser friske trær og vegetasjon. Foto: Amnesty International/ NTB Scanpix Vis mer