Historien om de forsvunnede pingvinene går verden rundt

- Farlig å avsi dom, sier advokat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torsdag ettermiddag ble det slått alarm da tre pingvinkyllinger og ett egg ble meldt savnet fra Atlanterhavsparken i Ålesund. I dag ble to av kyllingene funnet døde i reirkassene inne i parken.

Dermed er fortsatt en kylling og ett egg savnet, men dette bygger langt på vei opp om de fire siktedes forklaring om at de har vært inne på området uten å stjele verken kyllinger eller egg.

Overvåkningsvideoen viser russ inne på området, men det er vanskelig å si om de har med seg noe.

Saken har fått massiv oppmerksomhet her hjemme i Norge, men også i utlandet har saken vekket oppsikt.

Verden rundt Det begynte allerede på fredag da nyhetsbyråene AP og Reuters plukket opp historien.

Reuters skrev om hvordan daglig leder i Atlanterhavsparken, Tor Arne Standal, omtalte forsvinningen som «en tragedie», mens APs artikkel forteller om leteaksjonen som ble satt i gang etter de savnede kyllingene.

Store nyhetsformidlere som Sky News og Daily Mail var raske med å videreformidle historien til sine flerfoldige millioner lesere.

I dag gjorde den britiske avisa Independent det samme. Ingen av artiklene nevner ennå at to av kyllingene er funnet døde i reirkassene.

- Farlig å avsi dom Politiadvokat Yngve Skovly fortalte tidligere i dag i en pressemelding at to av de savnede pingvinkyllingene ble funnet i reirkassene, og at de «tilsynelatende var tråkket ned i kvist og annet som ligger i reirene».

Advokat Reidar Andresen, som representerer tre av de siktede i saken, sier til Dagbladet at han synes politiadvokaten håndterer dette godt, og har selv vært i kontakt med ham i ettermiddag.

- De er ryddige når de sier at dette styrker troverdigheten til de siktede. De har tross alt hele tiden hevdet sin uskyld i spørsmålet om å ta vekk pingvinene fra området, sier han.

Han forteller videre at han ikke vet noe om nå politiet vil gjøre en ny vurdering i forhold til siktelsen som er tatt ut mot hans klienter.

- De har sagt at de tar dette som en del av etterforskninga. Jeg mener bare at dette viser at det er farlig å avsi dom før man har hele bildet, sier Andresen.

- Avklart i morgen Skovly sier til Dagbladet mandag kveld at det mest sannsynlig vil komme en oppdatering på hva siktelsene går ut på i løpet av tirsdag formiddag.

- Det får vi vel avklart i morgen regner jeg med. Det ligger noe informasjon av verdi i mobiltelefonene som er beslaglagt, sier han.

En av teoriene for hvordan de to kyllingene mistet livet, er at foreldrene selv har trampet dem ihjel som et resultat av stress.

TROVERDIGHET: Advokat Reidar Andresen, som representerer tre av de siktede i saken, sier til Dagbladet at han synes politiadvokaten håndterer dette godt, og har selv vært i kontakt med ham i ettermiddag. - De er ryddige når de sier at dette styrker troverdigheten til de siktede. De har tross alt hele tiden hevdet sin uskyld i spørsmålet om å ta vekk pingvinene fra området, sier han. Foto: Marius Simensen / NTB scanpix
TROVERDIGHET: Advokat Reidar Andresen, som representerer tre av de siktede i saken, sier til Dagbladet at han synes politiadvokaten håndterer dette godt, og har selv vært i kontakt med ham i ettermiddag. - De er ryddige når de sier at dette styrker troverdigheten til de siktede. De har tross alt hele tiden hevdet sin uskyld i spørsmålet om å ta vekk pingvinene fra området, sier han. Foto: Marius Simensen / NTB scanpix Vis mer

- Det er én teori, men igjen - jeg skal ikke utgi meg for å være en kjenning av hvordan pingviner opptrer. Vi vet ikke hva som har skjedd og det blir bare spekulasjoner. Tenker vi oss stress som en mulighet har det jo vært en uke hvor de ikke har blitt kontrollert nettopp fordi de skal være i fred.

- Det kan også ha vært rovdyr involvert, sier Skovly, og sier at det «ikke er sikkert at konsultasjoner med eksperter på området vil bli nødvendig.

Bekrefter historien Advokat Axel Lange, som representerer den fjerde av de siktede, en 18 år gammel mann, mener at Atlanterhavsparken har bidratt stekt til merbelastning mot klienten:

- Dette bekrefter det min klient og de andre siktede hele tiden har sagt - at de ikke har tatt med seg noen pingviner ut, sier Lange til Dagbladet.

- Atlanterhavsparken gikk veldig hardt ut i denne saken - og så viser det seg at pingvinene altså ligger igjen inne i innhegningen. For meg virker det som at denne saken kunne vært unngått på en enkel måte raskt, sier Lange.

Gjorde funnet Tor Erik Standal, daglig leder i Atlanterhavsparken, bekrefter at det var ansatte som fant pingvinene. 

- Vi har funnet to døde pingvinkyllinger inne i anlegget. Omstendighetene kjenner vi ikke, sier  til Dagbladet.

Han sier at pingvinene ble funnet under en grundig gjennomgang av anlegget i dag.

De fire-fem uker gamle pingvinkyllingene av rasen Humboldtpingvin forsvant natt til torsdag 14. mai.

BELASTNING:  Advokat Axel Lange, som representerer den fjerde av de siktede, en 18 år gammel mann, mener at Atlanterhavsparken har bidratt stekt til merbelastning mot klienten hans. Foto: Marius Simensen / NTB scanpix
BELASTNING: Advokat Axel Lange, som representerer den fjerde av de siktede, en 18 år gammel mann, mener at Atlanterhavsparken har bidratt stekt til merbelastning mot klienten hans. Foto: Marius Simensen / NTB scanpix Vis mer