Du leser nå Dagbladet Pluss

Historien om «de høyreekstremes samlingsplass»

19-åringen som startet nettstedet håper forumet aldri kommer tilbake, sier han til Dagbladet.

KRITISK: Frederick Brennan grunnla nettstedet 8chan, men nå er han glad for at det ikke lenger er på nettet. Foto: TED ALJIBE / AFP / NTB scanpix
KRITISK: Frederick Brennan grunnla nettstedet 8chan, men nå er han glad for at det ikke lenger er på nettet. Foto: TED ALJIBE / AFP / NTB scanpixVis mer

På forum på Internett, mest presist omtalt som «chans», har det vokst fram ekstreme submiljøer, som har vist stort voldspotensial.

Det finnes mange «chans», men de mest kjente er 4chan, som er den største med 22 millioner bruker, og den mer ekstreme 8chan, som hadde 1 million brukere før den ble tatt ned for rundt ei uke siden.

- Manshaus var sannsynligvis bruker

Historien til de to kanalene er tett knyttet opp mot hverandre, og i seinere tid har flere massedrapsmenn lagt ut både manifest og videostreamer, spesielt på 8chan - som av eksperter omtales som en samlingsplass for høyreekstreme.

På tidspunktet da terror- og drapssiktede Philip Manshaus gikk til angrep på moskeen i Bærum, hadde 8chan allerede vært tatt av nettet noen dager, og meldinger fra det som etter all sannsynlighet er Manshaus, ble publisert på 4chan og EndChan.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

5 UKE*

HELGEKUPP

5 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP 5 UKE*

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

5 UKE* 5 kr per 5 uke. 0,14 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (99 kr/måned) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (249,-/kvartal) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

6 MÅNEDER

449 kr

(2,49 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER 449 kr per 6 måneder. 2,49 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.