ÅRLIG TALE: Barack Obama skal holde den årlige talen til nasjonen i The Capitol Building i Washington DC. Foto: AP / Evan Vucci / NTB Scanpix.
ÅRLIG TALE: Barack Obama skal holde den årlige talen til nasjonen i The Capitol Building i Washington DC. Foto: AP / Evan Vucci / NTB Scanpix.Vis mer

Historien om «Den Utpekte»

Blir president hvis alle andre ledere dør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I morgen skal president Barack Obama holde sin årlige «State of the Union»-tale, der han snakker om landets tilstand og sin egen agenda for året som kommer.

Her vil alle de politiske lederne i amerikansk politikk befinne seg, blant annet representantenes hus og det amerikanske Senatet.

Men det vil være én person som ikke vil være til stede under denne talen. Et medlem av Obamas innerste sirkel som må oppholde seg langt unna i tilfelle det verste skjer.

For én kveld, under Obamas tale, vil «Den Utpekte» leve med kunnskapen om at han eller hun vil bli innsatt som president hvis en katastrofe skulle ta livet av nasjonens ledere, og dermed også rekken av presidentens naturlige etterfølgere.

Dette er en tradisjon amerikanerne har hatt siden 1981, da utdanningsminister Terrel Bell var «Den Utpekte» og ikke overværte Ronald Reagan sin tale.

- En surrealistisk opplevelse Tidligere minister for USAs veterandepartement, Jim Nicholson, var «Den Utpekte» under George W. Bush sin tale i 2006.

- Du tenker på katastrofen skal til for at du skal bli president, og den situasjonen landet da vil havne i. Det ville vært en veldig vanskelig og surrealistisk opplevelse å bli landets president på den måten, sier Nicholson til ABC News.

- Dette er ikke noe det blir tatt lett på. Det er seriøse forberedelser og alvorlige betraktninger av ulike scenarioer, sier Ken Salazar, som var «Den Utpekte» i 2011.

ETTERFØLGER: Under president Barack Obamas årlige tale til nasjonen er alle de politiske topplederne samlet. Da må det være noen som må sitte i sikkerhet i tilfelle det verste skjer, og alle lederne forsvinner. Foto: AP Photo/Carolyn Kaster/NTB Scanpix
ETTERFØLGER: Under president Barack Obamas årlige tale til nasjonen er alle de politiske topplederne samlet. Da må det være noen som må sitte i sikkerhet i tilfelle det verste skjer, og alle lederne forsvinner. Foto: AP Photo/Carolyn Kaster/NTB Scanpix Vis mer

Beredskapstreningen starter med en gang «Den Utpekte» blir valgt. Det skjer flere uker før presidenten skal holde talen sin. Stabssjef i Det Hvite Hus velger ut «Den Utpekte» og sverger han eller hun til taushet.

- De går gjennom Det Hvite Hus, viser kriserommet og snakker seriøst om ansvaret du har som «Den Utpekte», sier Donna Shalala.

Det er ikke noe kjent mønster blant de som er blitt utvalgt de siste tredve årene. De kabinettmedlemmene som har blitt utvalgt, har alle delt en lignende rolle i administrasjonen. De virker å være personer uten de aller høyeste vervene. Utenriks-, forsvars- og finansministre har aldri blitt utnevnt til «Den Utpekte».

Mister den store kvelden Flere av de som har hatt rollen som «Den Utpekte» har i ettertid uttrykt respekt for rollen, men en skuffelse rundt det å bli utelatt fra den overdådige og politikken i Washingtons store kveld.

- Min første reaksjon var; hvorfor meg?, sier Bill Richardson om da han fikk beskjeden om at han var «Den Utpekte» i 2000.

Han oppholdt seg langt unna Washington da presidenten holdt sin tale. Fra en liten by i Maryland måtte han følge talen fra sofaen. 

- Det er merkelig. Du sitter bare der mens folk passer på deg. Det er litt spennende. Kona og vennene mine ble imponert av at brannbilene var der, sier Richardson.

Økt sikkerhet etter 9/11 Etter terrorangrepene 11. september 2001 ble rollen som «Den Utpekte» endret dramatisk. De som ble utvalgt kunne ikke lenger oppholde seg for langt unna Det Hvite Hus.

Jim Nicholson ble i 2006 fløyet fra sitt hjem i delstaten Virginia i helikopter til et uspesifisert sted.

JIM NICHOLSON: Mannen høyre i bildet, Jim Nicholson, var «Den Utpekte» under tidligere president George W. Bush sin tale til nasjonen i 2006. Foto: REUTERS/Jason Reed/NTB Scanpix
JIM NICHOLSON: Mannen høyre i bildet, Jim Nicholson, var «Den Utpekte» under tidligere president George W. Bush sin tale til nasjonen i 2006. Foto: REUTERS/Jason Reed/NTB Scanpix Vis mer

- Jeg tror terrorangrepene gjorde det klart at det utenkelige kunne finne skje, selv på de tryggeste stedene og i de tryggeste sonene, sier Salazar.

Hver enkelt av de som har blitt utvalgt sier til ABC News at rollen som «Den Utpekte» endte like fort som den startet. Med en gang presidenten var trygt tilbake i Det Hvite Hus og de andre lederne hadde dratt, var rollen deres over.

- Når det var over, var jeg glad det var over, og at det ikke skjedde noe, sier Salazar.

DEN UTPEKTE I FJOR: Energiminister Steven Chu var «Den Utpekte» under president Barack Obama sin tale til nasjonen i fjor. Foto: AP Photo/Evan Vucci/NTB Scanpix
DEN UTPEKTE I FJOR: Energiminister Steven Chu var «Den Utpekte» under president Barack Obama sin tale til nasjonen i fjor. Foto: AP Photo/Evan Vucci/NTB Scanpix Vis mer