Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Historien om Hoxha- familien

TIRANA/DURRES (Dagbladet): Luljeta og Haki Hoxha og deres barn Enis og Vlora ble landskjente da de fem dager i juli 1990 satt i kirkeasyl i Fredrikstad domkirke og seinere holdt seg skjult i en hytte på Toten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hele Norge fulgte deres kamp for å få bli i Norge. Støttegrupper ble dannet.

  • Daværende biskop Even Fougner innvilget kirkeasyl og ba om at familien fikk oppholdstillatelse på humanitært grunnlag. Presten Tordis Ødegaard tok dem hjem til seg på Reinsvoll da asylsøknaden ble avslått.
  • Daværende barneombud Trond- Viggo Torgersen var en av mange som engasjerte seg for familien. Formannnen i Østfold Høyre, Martin Engeseth, gjorde det samme.
  • Men saksbehandlerne i Utlendingdirektoratet og i Justisdepartementet, som ble ledet av Engeseths partifelle Else Bugge Fougner, mente at det ikke var noen fare å sende familien tilbake til Jugoslavia.
  • I mars 1991 ga familien Hoxha opp sine forsøk på å få bli i Norge. Deres andre asylsøknad var avslått. De dro til Sverige, der politiet troppet opp på hotellet i Göteborg, holdt dem to døgn i varetekt og skysset dem til flyplassen.
  • Nå har advokat Terje Finsrud, som i alle år har bistått uten å kreve en krone i betaling, sendt en ny søknad om at familien blir innvilget oppholdstillatelse i Norge.