Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Historien om USAs «torturdronning»: kvinnen som jaktet på Osama bin Laden

Fortsatt anonymiseres hun, men historien hennes dukker nå opp i kjølvann av Senatets ferske rapport.

ROLLEFIGUREN:  Jessica Chastain, her i filmen  Zero Dark Thirty, spiller den mystiske CIA-kvinnen. Historien hennes nøstes nå opp, og hun blir blant annet omtalt som «torturdronning». FOTO: FILMWEB
ROLLEFIGUREN: Jessica Chastain, her i filmen Zero Dark Thirty, spiller den mystiske CIA-kvinnen. Historien hennes nøstes nå opp, og hun blir blant annet omtalt som «torturdronning». FOTO: FILMWEB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I filmen Zero Dark Thirty, filmen om den vanvittige operasjonen som ledet til at Osama bin Laden ble drept, møtte vi CIA-offiseren som sporet terrorlederens tilholdssted, en kvinne i 40-årene. 

I filmen møter vi Jessica Chastain som «Maya» - en helt, og en karakter inspirert av den virkelige CIA-kvinnen. 

I det virkelige liv har hennes identitet og nåværende stilling vært holdt skjult - frem til den kontroversielle rapporten fra etteretningsutvalget i USAs Senat for snart to uker siden. Rapporten avdekket blant annet omfattende tortur, og at torturen ikke hadde vært til hjelp for å gi informasjon som styrket amerikanernes sikkerhet.

Nå har CIA-kvinnens mindre hyggelige bakgrunn sett dagens lys, og hun er av media blitt kalt «torturens dronning». 

Anonymiseres Til tross for at historien hennes nå oppklares har blant andre Jane Mayer, en skribent og journalist som har tatt for seg CIAs  avhørspraksis, akseptert forespørsler fra CIA om å holde identiteten hennes hemmelig. Dette til tross for at CIA-kvinnen i andre sammenhenger er blitt identifisert. 

Et redaksjonelt nettsted har identifisert henne. Det til tross for CIAs innsigelser. De har begrunnet det med kvinnens nøkkelrolle i å villede Kongressen om CIAs bruk av tortur, samt hennes svært aktive og direkte deltagelse i torturprogrammet. Dette inkluderer å ha medvirket direkte i tortur av minst én uskyldig fange. 

- Vet mer enn noen Kvinnen har blitt beskrevet som «skremmende intelligent», «ikke redd for å gjøre feil», «vanskelig å administrere» og at «hun vet mer om al-Qaida enn noen andre i CIA», skriver The Telegraph som har laget en profil på CIA-analytikeren. 

Men karrieren til den 49-årige kvinnen er også full av tabber og anklager om å villede og feilinformere Kongressen.

NOMINERT  Jessica Chastain, her under Oscar-nominasjonen til filmen  "Zero Dark Thirty" i februar i fjor. FOTO:    REUTERS/Lucas Jackson (UNITED STATES  - Tags: ENTERTAINMENT)  (OSCARS-ARRIVALS)
NOMINERT Jessica Chastain, her under Oscar-nominasjonen til filmen "Zero Dark Thirty" i februar i fjor. FOTO: REUTERS/Lucas Jackson (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT) (OSCARS-ARRIVALS) Vis mer

På tabbelisten står blant annet hennes rolle i etteretningen i forkant av terrorangrepene mot USA 11. september 2001. 

- Hun mistet taket da CIA ble gitt informasjon som kunne forhindret angrepene mot USA, ifølge Jane Mayer. 

Ifølge NBC ble hun sterkt kritisert etter 11. september da det ble avslørt at en underordnet hadde oppdaget at to Al-Qaida-mistenkte, som senere sluttet seg til terroraksjonen, hadde kommet inn i USA. FBI ble likevel ikke varslet.

Nøyaktig hva som var kvinnens rolle her, fremkommer ikke i The Telegraphs profil.

Torturdronning Til tross for kritikken som ble rettet mot henne etter 11. september, fortsatte karrieren, og kvinnen gikk videre til å bli en nøkkelarkitekt i «avhørsmetodene» som skulle brukes til å få informasjon fra fanger. Nylig ble det avslørt at ingen av CIAs torturmetoder har bidratt til å styrke sikkerheten for USA. 

- Hun deltok frydefullt i torturøkter av mistenkte terrorfanger, hun feiltolket etterretning på en slik måte at det sendte CIA på en absurd jakt på al-Qaidas sovende celler i Montana. Og hun fortalte feilaktig Kongressens tilsynsfolk at torturen til CIA fungerte, sier Mayer. 

Hun deltok personlig under torturen av Khaled Sheikh Mohammed, Al-Qaida nummer tre som er blitt sett på som hjernen bak 11. september-angrepene. Torturen ble utført ved metoden «waterboarding» i Polen, og som analytiker hadde kvinnen strengt tatt ingen grunn til å delta. Likevel gjorde hun det, skriver The Telegraph. 

«Var ikke i tvil» Andre ting hun kritiseres for, er at hun bidro til feilinformasjon om en al-Qaida-celle av afroamerikanere som opererer i USA. Dette førte til en jakt på svarte muslimer i delstaten Montana. 

FILMATISERT JAKT:  I filmen Zero Dark Thirty følger vi jakten på Osama bin Laden i 2011. Nå dukker den virkelige historien om rollefiguren til skuespilleren Jessica Chastain opp i kjølvann av den siste tids torturavsløringer. FOTO: NTB SCANPIX
FILMATISERT JAKT: I filmen Zero Dark Thirty følger vi jakten på Osama bin Laden i 2011. Nå dukker den virkelige historien om rollefiguren til skuespilleren Jessica Chastain opp i kjølvann av den siste tids torturavsløringer. FOTO: NTB SCANPIX Vis mer

Til tross for disse feilene ble hun forfremmet, og la i 2007 frem informasjon til Kongressen om at bruken av «forbedret avhør» der hun insisterte på at «det er ingen tvil i hennes sinn» på at metodene for å få informasjon fra fanger hadde reddet hundrevis av amerikanske liv.

Dette var CIAs tyngste argument for programmet, og i dag - etter de siste avsløringene - vet vi at dét ikke stemmer. 

OSAMAS SKJULESTED: Her i, i Abbottabad i Pakistan, holdt Osama bin Laden seg skjult helt frem til han ble drept under en amerikansk aksjon. FOTO: NTB SCANPIX
OSAMAS SKJULESTED: Her i, i Abbottabad i Pakistan, holdt Osama bin Laden seg skjult helt frem til han ble drept under en amerikansk aksjon. FOTO: NTB SCANPIX Vis mer