Historien om Zaniar Matapour (42)

Opphold på gata i Pakistan. Flukt fra et autoritært religiøst regime. Flere runder i retten, og psykisk sykdom.

HEROISK INNSATS: Videoen viser gjerningspersonen løpe, for så senere å bli tatt. Video: Andreas Blix / Tipser. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Zaniar Matapour (42) er siktet for å ha drept to og skadd 21 personer under et terrorangrep mot utestedet London Pub natt til lørdag. Undersøkelser av rettspapirer og tidligere medieomtale gir mye informasjon om 42-åringens liv.

Det har ikke vært noen A4-historie.

Møtte PST

42-åringen har ifølge rettspapirer Dagbladet har gjennomgått hatt psykiske problemer av ulik art, flere perioder i livet. Han dukket opp på PSTs radar i 2015, og har hatt flere bekymringssamtaler med sikkerhetspolitiet. Slike samtaler gjennomføres med personer som står i fare for å bli radikalisert. Den siste var for få uker siden.

Fungerende PST-sjef Roger Berg sa lørdag kveld til VG:

- Vi hadde ikke noen bekymring om at denne personen skulle begå det han gjorde i går. Snarere tvert imot. Vi hadde en samtale med ham, hvor vi vurderte voldsintensjonen. Sånn sett kan man si i ettertid at vi kanskje vurderte feil.

Zaniar Matapour er eldste av tre søsken, i en familie som kommer fra byen Sanandaj i Kurdistan, helt vest i Iran. Dagbladet har vært i kontakt med en slektning av Matapour lørdag, som ikke har ønsket å gi ytterligere kommentarer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer