Historien om Zaniar Matapour (42)

Opphold på gata i Pakistan. Flukt fra et autoritært religiøst regime. Flere runder i retten, og psykisk sykdom.

HEROISK INNSATS: Videoen viser gjerningspersonen løpe, for så senere å bli tatt. Video: Andreas Blix / Tipser. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Zaniar Matapour (42) er siktet for å ha drept to og skadd 21 personer under et terrorangrep mot utestedet London Pub natt til lørdag. Undersøkelser av rettspapirer og tidligere medieomtale gir mye informasjon om 42-åringens liv.

Det har ikke vært noen A4-historie.

Møtte PST

42-åringen har ifølge rettspapirer Dagbladet har gjennomgått hatt psykiske problemer av ulik art, flere perioder i livet. Han dukket opp på PSTs radar i 2015, og har hatt flere bekymringssamtaler med sikkerhetspolitiet. Slike samtaler gjennomføres med personer som står i fare for å bli radikalisert. Den siste var for få uker siden.

TATT: Her ligger Zaniar Matapour (42) på bakken etter pågripelsen. Foto: Tipser
TATT: Her ligger Zaniar Matapour (42) på bakken etter pågripelsen. Foto: Tipser Vis mer

Fungerende PST-sjef Roger Berg sa lørdag kveld til VG:

- Vi hadde ikke noen bekymring om at denne personen skulle begå det han gjorde i går. Snarere tvert imot. Vi hadde en samtale med ham, hvor vi vurderte voldsintensjonen. Sånn sett kan man si i ettertid at vi kanskje vurderte feil.

Zaniar Matapour er eldste av tre søsken, i en familie som kommer fra byen Sanandaj i Kurdistan, helt vest i Iran. Dagbladet har vært i kontakt med en slektning av Matapour lørdag, som ikke har ønsket å gi ytterligere kommentarer.

SANANDAJ: Fra denne byen helt vest i Iran kommer den terrorsiktede 42-åringen. Foto: Wikimedia Commons
SANANDAJ: Fra denne byen helt vest i Iran kommer den terrorsiktede 42-åringen. Foto: Wikimedia Commons Vis mer

Flukten fra Iran

I Sanandaj hadde familien bygget seg et fint hus, med frukttrær utenfor. Det skal ha vært utviklingen til det iranske samfunnet – etter den religiøse revolusjonen i landet i 1979 – som gjorde at de skjønte at de måtte oppdra barna et annet sted.

Da de flyktet fra Iran, bodde familien først to år i Pakistan. Der levde familien under svært krevende forhold – de skal ha vært uten husly i perioder, og bodde på gata i den støyende storbyen Karachi.

KREVENDE: Familien til den terrorsiktede skal ha bodd på gata i Karachi i Pakistan før de kom til Norge. Foto: Wikimedia Commons
KREVENDE: Familien til den terrorsiktede skal ha bodd på gata i Karachi i Pakistan før de kom til Norge. Foto: Wikimedia Commons Vis mer

I 1991 kom de til Norge – der de først bodde to år i Bergen. I Oslo, der familien har bodd mesteparten av sine år i Norge, hadde den nå terrorsiktede eldstebroren tilpasningsvansker.

LEGGES I BAKKEN: Politiet takker de frivillige som bidro under skytingen i Oslo natt til lørdag 25. juni. Vis mer

Basket og kampsport

Familien bosatte seg på Ammerud i Groruddalen, der Zaniar Matapour fullførte ungdomsskolen – men droppet ut av Stovner videregående før hans normerte tre år var ferdig.

Som skoleelev på 90-tallet ble han dømt og deretter frikjent for medvirkning til knivstikking. Han ble likevel dømt for grov gatevold. Retten tok den gang hensyn til hans «åpenbare psykiske problemer».

DROPPET UT: Zaniar Matapour fullførte ikke skolegangen på Stovner videregående. Foto: Arkivbilde
DROPPET UT: Zaniar Matapour fullførte ikke skolegangen på Stovner videregående. Foto: Arkivbilde Vis mer

I rettsdokumenter går det fram at «tiltalte har forklart at han brukte litt medikamenter i ungdomstida og at han spilte litt basketball og drev med kampsport.» Han framholdt imidlertid at han ikke misbrukte narkotika.

Han skal ha jobbet som ufaglært rørlegger i noen år, men har hatt problemer med å slå rot i en langvarig jobb. Han har ifølge rettspapirer vært uføretrygdet siden 2013.

Tung psykiatri

I rettsdokumenter framgår det at Matapour har slitt tungt med psyken:

«Forsvareren har framhevet at ingen har plikt til å bidra til sin egen straffeforfølgning og at dette i alle fall må gjelde for en tungt medisinert person med diagnosen paranoid schizofreni», heter det i en av sakene mot ham.

I 2016 ble han dømt for besittelse av narkotika – for forhold som skjedde så lenge i forveien som i 2007. Han har blitt tatt for besittelse av kniv og kokain. I seinere tid har han også hatt tidvis kraftige konflikter med flere personer som sto ham nær.

I rettsdokumenter går det fram at han – tross tunge psykiske problemer – skal ha fått for dårlig oppfølging og behandling av denne. I en rettsavgjørelse heter det at han har fått «manglende behandling/ medisinering» av sin psykiske sykdom.

Avbrøt avhør

Lørdag ettermiddag møtte Zaniar Matapour til avhør i Oslo med sin forsvarer John Christian Elden. To politibetjenter var til stede under avhøret.

- De ville konfrontere ham med siktelsen. Han ønsket ikke å svare på noe, av frykt for at politiet skulle manipulere svarene hans. Han er derfor ikke avhørt om siktelsen, sier Elden til Dagbladet etter avhøret.

AVBRØT AVHØRET: Advokat John Christian Elden sier 42-åringen avbrøt dagens avhør med politiet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
AVBRØT AVHØRET: Advokat John Christian Elden sier 42-åringen avbrøt dagens avhør med politiet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Han er ført tilbake til cella og det blir gjort et nytt forsøk på avhør søndag.

Elden sier at bekymringssamtalen med PST i mai, ifølge klienten var fordi han demonstrerte mot SIANs koranbrenning i Oslo. Ifølge VG ble 42-åringen stoppet i en bil sammen med Arfan Bhatti. VG får opplyst at Matapour ble anmeldt for å ha vært i besittelse av en kniv i forbindelse med SIAN-demonstrasjonen.

SELVKRITIKK: PST-sjef Roger Berg har vært åpen på at sikkerhetspolitiet kan ha vurdert feil om den nå terrorsiktede mannen. Foto: Javad Parsa / NTB
SELVKRITIKK: PST-sjef Roger Berg har vært åpen på at sikkerhetspolitiet kan ha vurdert feil om den nå terrorsiktede mannen. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer

Flere PST-samtaler

På en pressekonferanse lørdag svarte PST-sjef Roger Berg om 42-åringens forhistorie.

- Hva var det som gjorde at gjerningsmannen dukket opp på deres radar i 2015?

- Vi har grupperinger i Norge som inngår i ekstreme miljøer - ekstreme islamister, høyreekstreme og andre - og det er naturlig at PST undersøker rundt det, sa Roger Berg.

Han fortsatte:

- I 2015 hadde vi fokus på dette. Vi hadde ISIL, vi hadde en del fremmedkrigere som reiste ut, mange som sympatiserte med ISIL og sånn sett mente at vold var legitimt for å nå sine mål. Han inngikk i noen av disse miljøene, som vi mente at det var grunn til å følge med på, og da er en bekymringssamtale et vanlig tiltak fra vår side. Vi går inn og snakker med personen, tar kontakt med ham, og undersøker om han er i stand til å gjøre en voldelig handling. Det er krevende å vite hva en person tenker, det er lov å ha sine tanker, og PST skal ikke overvåke alle.

SKYTING UTENFOR LONDON PUB: To er drept og flere skadd etter skyteepisode utenfor utested i Oslo sentrum natt til lørdag 25. juni. Video: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet Vis mer

PST hadde siste bekymringssamtale med mannen i mai. PST-sjefen opplyser at de har gjennomført bekymringssamtaler med ham også tidligere.

- Han har jo vært på radaren hos oss siden 2015, men jeg har ikke alle detaljene om alle samtaler, hva vi har gjort og hvordan vi har tilnærmet oss det, sa Berg.

Nå er 42-åringen siktet for terror.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer