RIKE GRØNLENDERE, BRASILIANSK MASSEINNVANDRING OG PAKISTANSK ØL: Dette er bare noen av trendene som vil prege 2013 ifølge magasinet Foreign Policy. Foto: NTB SCANPIX
RIKE GRØNLENDERE, BRASILIANSK MASSEINNVANDRING OG PAKISTANSK ØL: Dette er bare noen av trendene som vil prege 2013 ifølge magasinet Foreign Policy. Foto: NTB SCANPIXVis mer

Historiene du ikke fikk med deg i 2012

Rike grønlendere, guineaorm, pakistansk øl og øyer ingen har hørt om. Les om trendene og historiene som ble oversett i år, men som vil prege 2013.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det amerikanske utenriksmagasinet «Foreign Policy» har satt opp en liste over «ti hendelser og trender som ble oversett i år», men som kan ende opp på forsidene i løpet av 2013.
  India og Pakistan Øverst på lista har Foreign Policy satt opp «økt handel mellom Pakistan og India».

India og Pakistan, som mer eller mindre har vært erkefiender siden Pakistan ble separert fra den britiske kolonien India i 1947. Fortsatt er de to landene uenig om fjellområdet Kashmir.

«I år har de to stridende naboene endelig sett at den politiske uenigheten er dårlig for businessen», skriver journalist Joshua E. Keating.

Handel for fred Keating peker på at det økonomiske samarbeidet mellom de to landene opp til nå har vært minimal. I 2009 utgjorde handel med Pakistan bare én prosent av Indias handel med andre land. Nå er dette i ferd med å forandre seg, skriver Foreign Policy.

Fra 2004 til 2011 har handelen mellom de to landene økt med 2,7 milliarder dollar, og nå tror flere at handelen vil øke ytterligere.

Pakistan har nå godtatt få fjerne sin «svarteliste» over hundrevis av varer som ikke kan kjøpes fra India på grunn av «sikkerhetsgrunner»

Pakistansk øl India på sin side har lovet å åpne for eksport på en rekke nye varer - dette har blant annet ført til at den pakistanske ølen «Murree» for første gang kan bli kjøpt i India siden separasjonen i 1947.

«Men det store gjennombruddet har ennå ikke kommet», skriver Keating.

PAKISTANSK ØL: India på sin side har lovt å åpne for eksport på en rekke nye varer - dette har blant annet ført til at den pakistanske ølen «Murree» for første gang kan bli kjøpt i India siden seperasjonen i 1947. Foto. REUTERS/FASIAL MAHMOOD/NTB SCANPIX
PAKISTANSK ØL: India på sin side har lovt å åpne for eksport på en rekke nye varer - dette har blant annet ført til at den pakistanske ølen «Murree» for første gang kan bli kjøpt i India siden seperasjonen i 1947. Foto. REUTERS/FASIAL MAHMOOD/NTB SCANPIX Vis mer

I løpet av 2013 vil de to erkefiendene åpne en ny grenseovergang, og Pakistan har lovet å begynne å behandle India på lik linje med andre handelspartnere. India på sin side har sagt de nå vil gjøre det lettere for pakistanere å få visum til landet.

Masseinnvandring til Brasil For første gang på flere tiår opplever Brasil nå at det er flere som flytter inn enn ut av landet. Utviklingen har blitt drevet fram av flere faktorer, blant annet Brasils enorme økonomiske vekst, og USA og EUs økonomiske problemer, som gjør at brasilianere nå flytter tilbake, skriver Foreign Policy.

I tillegg flytter nå portugisere fra et kriserammet Europa til et latinamerikansk land i enorm vekst.

«Den økte innvandringen er en økonomisk mulighet for Brasil, som mangler mellom 200 000 og 400 000 kvalifiserte arbeidere innen olje, gruvedrift og teknologi», skriver Foreign Policy. Men innvandringen kan også skape problemer.

I begynnelsen av 2012 var det to millioner utlendinger som bodde lovlig i Brasil - i tillegg var det 600 000 illegale innvandrere.

Inuittene blir rike I takt med at isen forsvinner fra Arktis vender flere og flere blikket nordover for å få sin bit av de enorme mineral- og oljeressursene som har ligget skjult under isen. Men nå ser det ut som de innfødte i regionen, inuittene (tidligere kjent som eskimoer red.anm.), presser på å få en større del av kaken selv.

FLERE OG FLERE: For første gang på flere tiår opplever Brasil nå at det er flere som flytter inn enn ut av landet. Utviklingen har blitt drevet fram av flere faktorer, blant annet Brasils enorme økonomiske vekst og USA og EUs økonomiske problemer, som gjør at brasilianere nå flytter tilbake, skriver Foreign Policy. Foto: AFP/ANDREW YATES/NTB SCANPIX
FLERE OG FLERE: For første gang på flere tiår opplever Brasil nå at det er flere som flytter inn enn ut av landet. Utviklingen har blitt drevet fram av flere faktorer, blant annet Brasils enorme økonomiske vekst og USA og EUs økonomiske problemer, som gjør at brasilianere nå flytter tilbake, skriver Foreign Policy. Foto: AFP/ANDREW YATES/NTB SCANPIX Vis mer

Rundt regnet 160 000 inuitter lever i dag i Arktis, og den siste tiden har de i større grad enn tidligere fått politisk innflytelse over sitt eget område, rapporterer organisasjonen Inuit Circumpolar Conference (ICC)

ICC er en internasjonal ikke-statlig organisasjon som representerer ca. 160 000 inuitter fra de arktiske områder i Grønland, Canada, Alaska (USA) og Tsjukotka (Russland).

Vil ha penger Tidligere har inuittene motarbeidet olje- og mineralutvinning i området, da de har fryktet for konsekvensene. Dette har nå snudd, skriver Foreign Policy.

Trenden startet i mars, da Inuittstyret i regionen Labrador i Canada, fjernet forbudet mot utvinning av uran. I september reiste en delegasjon fra Nunavut-regionen til Wall Street for å finne investorer til utvinning av gull, sølv, kopper, sink og diamanter.

I Grønland går utviklingen enda raskere. Med et areal på 2 166 086 kvadratkilometer er Grønland verden største øy, og nå forbereder grønlenderne seg på full uavhengighet fra Danmark. I dag er 90 prosent av befolkningen på Grønland inuitter.

Oljerik Grønland Den 21. juni 2009 fikk de utvidet selvstyre på de fleste områder, bortsett fra i utenriks- og sikkerhetspolitikken. Dermed ble ytterligere makt og ansvar overført fra danske til grønlandske politiske myndigheter. Siden har Grønland gradvis overtatt mer og mer av det økonomiske og forvaltningsmessige ansvaret fra den danske stat.

VIL HA STØRRE DEL AV KAKEN: I takt med at isen forsvinner fra Arktis vender flere og flere blikket nordover for å få sin bit av de enorme mineral og oljeressursene som har ligget skjult under isen. Men nå ser det ut som de innfødte i regionen, inuittene (tidligere kjent som eskimoer red.anm.), presser på å få en større del av kaken selv.  Foto: AP/NTB SCANPIX
VIL HA STØRRE DEL AV KAKEN: I takt med at isen forsvinner fra Arktis vender flere og flere blikket nordover for å få sin bit av de enorme mineral og oljeressursene som har ligget skjult under isen. Men nå ser det ut som de innfødte i regionen, inuittene (tidligere kjent som eskimoer red.anm.), presser på å få en større del av kaken selv. Foto: AP/NTB SCANPIX Vis mer

Grønland er fortsatt økonomisk avhengig av Danmark, men nå ser det ut til at de store mineralforekomstene i landet kan kjøpe uavhengighet. Enkelte har estimert at det finnes mer olje per innbygger i Grønland enn det gjør i oljerike Kuwait.

Selv om livet i Arktis fortsatt er langt fra livet i de oljerike gulflandene, tror nå Foreign Policy at livet i arktis nå vil bli svært dramatisk forandret.

Bekjemper sykdom Andre trender Foreign Policy peker på er at den vellykkede bekjempelsen av den grusomme sykdommen som blir skapt av «guineaormen» i Afrika og Asia.

Nyhetsmagasinet peker også på 3D-printing, som gjør det mulig og printe ut all slags mulige gjenstander med et tastetrykk. 3D-printing er en hurtig prosess som lagvis bygger opp en prototype eller modell. Prosessen tilføyer lag for lag av nytt materiale i flytende form eller pulverform og fikserer dette i den ønskede konturen.

Prosessen styres av et dataprogram, og foregår i spesielle prototypemaskiner som også kalles 3D-skrivere. Foreign Policy spår at dette vil føre til en copyrightskrig uten sidestykke.

Jobbene indere ikke vil ha Andre trender er at fra og med 2011 jobber det nå flere filippinere i «callsentre» enn indere. Brasil, Mexico, Vietnam og flere østeuropeiske land tar nå over jobbene som indere ikke lengre vil ha.

BEKJEMPER ALVORLIG SYKDOM: 

Dracunculiasis, infeksjon med guineaorm eller medinaorm, Dracunculus medinensis, en rundorm som nå bare forekommer i Afrika, i enkelte land sør for Sahara, skriver Store Norske Leksikon. Den voksne rundormen (hunnen) kan bli én meter lang og lever i kroppens bindevev, særlig på bena. Når den er kjønnsmoden, finner den veien gjennom huden og legger myriader av larver når bena kommer i vann.

Dracunculiasis var tidligere et stort sykdomsproblem som gav millioner av mennesker invalidiserende plager med feber, smerter og sår. Et omfattende program hvor mange organisasjoner har involvert seg, og som går ut på å forsyne endemiske områder med rent drikkevann, er i ferd med å utrydde sykdommen. Foto: AP/NTB SCANPIX
BEKJEMPER ALVORLIG SYKDOM: Dracunculiasis, infeksjon med guineaorm eller medinaorm, Dracunculus medinensis, en rundorm som nå bare forekommer i Afrika, i enkelte land sør for Sahara, skriver Store Norske Leksikon. Den voksne rundormen (hunnen) kan bli én meter lang og lever i kroppens bindevev, særlig på bena. Når den er kjønnsmoden, finner den veien gjennom huden og legger myriader av larver når bena kommer i vann. Dracunculiasis var tidligere et stort sykdomsproblem som gav millioner av mennesker invalidiserende plager med feber, smerter og sår. Et omfattende program hvor mange organisasjoner har involvert seg, og som går ut på å forsyne endemiske områder med rent drikkevann, er i ferd med å utrydde sykdommen. Foto: AP/NTB SCANPIX Vis mer

Et annet fenomen som Foreign Policy mener man bør følge med på er Hong Kongs stadig større opposisjon mot Kina, og Moskvas større og større økonomisk grep rundt Kypros. I tillegg til ber de oss om følge med på oljeutvinning i Latin-Amerika og øystriden mellom Iran og De forente arabiske emirater.

3D-PRINTER: Nyhetsmagasinet peker også på 3D-printing, som gjør det mulig og printe ut all slags mulige gjenstander med et tastetrykk. 3D-printing er en hurtig prosess som lagvis bygger opp en prototype eller modell. Prosessen tilføyer lag for lag nytt materiale i flytende form eller pulverform og fikserer dette i den ønskede konturen.

Prosessen styres av et dataprogram, og foregår i spesielle prototypemaskiner som også kalles 3D-skrivere. Foreign Policy spår at dette vil føre til copyrightskrig uten sidestykke. Her har en gruppe forskere klart å skape en liten nano-objekt ved hjelp av en 3D-printer (Nano (symbol n) er et SI-prefiks i SI-systemet som representerer 10—9 eller 1/1 000 000 000 red.anm). Foto: REUTERS/ NTB SCANPIX
3D-PRINTER: Nyhetsmagasinet peker også på 3D-printing, som gjør det mulig og printe ut all slags mulige gjenstander med et tastetrykk. 3D-printing er en hurtig prosess som lagvis bygger opp en prototype eller modell. Prosessen tilføyer lag for lag nytt materiale i flytende form eller pulverform og fikserer dette i den ønskede konturen. Prosessen styres av et dataprogram, og foregår i spesielle prototypemaskiner som også kalles 3D-skrivere. Foreign Policy spår at dette vil føre til copyrightskrig uten sidestykke. Her har en gruppe forskere klart å skape en liten nano-objekt ved hjelp av en 3D-printer (Nano (symbol n) er et SI-prefiks i SI-systemet som representerer 10—9 eller 1/1 000 000 000 red.anm). Foto: REUTERS/ NTB SCANPIX Vis mer
CALLSENTRENE FLYTTER UT AV INDIA: Andre trender er at fra og med 2011 jobber det nå flere filippinere i callsentre enn indere. Brasil, Mexico, Vietnam og flere østeuropeiske land tar nå over jobbene som indere ikke lengre vil ha. Foto: AFP/NTB SCANPIX
CALLSENTRENE FLYTTER UT AV INDIA: Andre trender er at fra og med 2011 jobber det nå flere filippinere i callsentre enn indere. Brasil, Mexico, Vietnam og flere østeuropeiske land tar nå over jobbene som indere ikke lengre vil ha. Foto: AFP/NTB SCANPIX Vis mer