Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Historiene om «USAs mest forhatte mann» blir bare drøyere og drøyere

Anklages for trusler, løgn og seksuell trakassering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Han kalles «USAs mest forhatte mann», og har den siste uka hatt den tvilsomme æren av å være den store snakkisen i medier verden rundt.

Det som utløste lesernes harme overfor Martin Shkreli (32), var avsløringen om at han som direktør for Turing Pharmaceuticals, hevet prisen på aids-medisinen Daraprim, med virkestoffet pyrimetamin, fra omtrent 149 kroner til 6210 kroner per pille.

Deretter kom det fram at han hadde gjort noe tilsvarende for ett år siden.

Som direktør for legemiddelselskapet Retrophin valgte han i 2014 å heve prisen på legemiddelet Thiola fra 1,50 dollar til 30 dollar - en økning på nesten 2000 prosent. Thiola brukes for å behandle nyresykdommen cystinuri.

- Retrophin har økt prisen bare fordi de kan, uttalte legemiddelindustriekspert Steve Brozak den gangen.

Fire søksmål på fire måneder Men det stopper altså ikke der. Da Shkrelis ansikt begynte å pryde forsiden på nettaviser verden rundt, begynte også anklager om gammelt grums å komme til overflaten.

32-åringens navn dukker opp i en rekke søksmål som omhandler alt fra villedende informasjon til investorer, forsøk på å tilegne seg penger fra tidligere ansatte, og trusler mot en kollega og hans familie, skriver Business Insider.

Fra september til desember i fjor, ble Shkreli trukket inn i ikke mindre enn fire søksmål fra Retrophins investorer. Der anklages han for alt fra innsidehandel til falske og villedende påstander som skal ha gitt en kunstig høy stigning i selskapets aksjekurs.

Ifølge Business Insider er to av søksmålene pågående, ett av dem er trukket og i det siste jobber partene med å komme til enighet.

- Dette er klipp-og-lim søksmål fra opportunistiske advokater. De veit hva de driver med, sa Shkreli til Business Insider i forrige uke.

- Utpressing Shkreli er også saksøkt for 65 millioner dollar av sin tidligere arbeidsgiver Retrophin. Ifølge søksmålet som kom i august, skal Shrkreli ha vært en del av en rekke svindler som gagnet MSMB Capital Management, et hedgefond rettet mot helsevesenet som Shkreli selv var med og starte.

- Dette er utpressing og en forsvarsteknikk, er Shkrelis svar til sin tidligere arbeidsgiver, som han også har saksøkt.

I tillegg til å være i en heftige krangel med sin tidligere arbeidsgiver, er han også i klammeri med en tidligere kollega.

Shkreli hevder at den tidligere arbeidskollegaen stjal 3 millioner dollar fra ham, og skal ha svart med å true både kollegaen og hans familie i 2013.

- Fabrikkert Kollegaen har saksøkt Shkreli, og ifølge søksmålet skrev Shkreli følgende i et brev til kollegaens kone i 2013:

«Jeg håper at både du og dine fire barn blir hjemløse, og jeg skal gjøre alt jeg kan for å sikre dette».

Shkrelis virke er altså nå gjenstand for en offentlig skittentøyvask, men også hans privatliv har ført til overskrifter. Skhrelis ekskjæreste beskylder ham nå for seksuell trakassering, skriver Vice. Kvinnen har på sin blogg publisert skjermdumper fra korrespondanse som tyder på at Shkreli tilbød henne 10 000 dollar for å få lov til å utføre oralsex på henne. Hun sa nei.

Business Insider har konfrontert Shkreli også med disse anklagene, og igjen benekter han alt.

- Dere kjenner ikke konteksten til denne samtalen. Og skjermdumpene kan ha blitt fabrikkert, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!