Historiens bremsespor

I dag fyller Kristelig Folkeparti 75 år. Gjennom disse åra har partiet tapt alle viktige verdikamper, skriver John O. Egeland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KrF BLE GRUNNLAGT på en tungtveiende bekymring for kristendommens helse i partiet Venstre og i nasjonen Norge. Den politiske vekkelsen som førte fram til stiftelsen av partiet høsten 1933, var både spontan og heftig. Noen korte uker med agitasjon samlet 10.272 stemmer som var tilstrekkelig til å plassere bibelskulestyrar Nils Lavik på Stortinget. Dermed var det etablert et politisk talerør for sentrale motkrefter i utviklingen av det moderne Norge. KrF’s oppgave har siden vært å bekjempe sekularisering og urbanisering, altså de to slangehodene som truer dyden, troen og fjordenes næringsliv.

PARTIETS PARADOKS er at det har mislyktes med hjertesakene, men vist seg som effektiv operatør og mellommann i mange andre politiske spørsmål. Hvis KrF våger å snu seg og studere sine egne meritter, er det i hovedsak historiens bremsespor partiet vil finne. Lista over tapte saker representerer en trist miks av seksuelle nevroser og avvik, et tydelig sosialt kontrollbehov og redsel for nye kulturuttrykk. Den er ubehagelig lang og inneholder bl.a. dette: Avholdssak, filmsensur, nakne kroppsdeler på TV, seksualundervisning i skolen, kristen formålsparagraf i skole og barnehage, likestilling mellom kjønnene, kvinners rett til selvbestemt abort, sex før ekteskapet og homofil praksis. Samlet lyder det nesten som en diagnose.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer