Historiens dom

Historikeren David Halberstam ser i Bush-administrasjonen en rekke «triumfalister» som ser seire der de ikke finnes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det siste året har USAs president George W. Bush henvist påfallende ofte til den tidligere demokratiske presidenten Harry Truman. Grunnen: Også Truman ledet landet i en upopulær krigssituasjon og hadde lav oppslutning blant folket. Nå brukes Truman som på et eksempel at historien kan renvaske, og bringe de velsignede og velmenende en forsinket seier.

Parallellen var ikke like åpenbar for historikeren David Halberstam, som døde i en trafikkulykke i april. I sin siste artikkel, trykket i Vanity Fair i sommer, tolker han presidentens historiske referanser som et febrilsk forsøk på å rettferdiggjøre en feilslått politikk.

– De som virkelig kjenner historien har det med å bli dempet av den, skriver Halberstam.

– De refererer sjelden til den så streifende og med slik fullstendig selvtillit.

Her hjemme denne høsten foregår den blodigste maktkampen på Scene 2 på Det Norske Teatret, der Shakespeares historiske dramaer settes opp. Først ut er Richard III og nypremieren på den to år gamle Richard II, om den svake og lunefulle kongen som ble styrtet fra Englands trone i 1399. I løpet av de neste åra skal også Henry IV, Henry V og Henry VI spilles – skuespill om menn som på svært forskjellig vis kjemper for å beholde makten, mens de bindes fast både av det politiske spillet og sin egen menneskelighet. Den tsjekkiske teaterkritikeren Jan Kott mener Shakespeares konger ikke skjønner at historien ikke er noe de selv spiller ut, den er en protagonist i seg selv – og selv om de tror de går opp en trapp, er de egentlig på vei rundt hjulet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer