Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Historiens dyreste, lengste og styggeste valg

Slår alle rekorder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opptellingen av stemmene i USA markerer slutten på et historisk valg. I ettertid vil valgkampen bli husket som den lengste, dyreste og den styggeste i amerikansk historie, skriver Associated Press.

Uansett utfallet av valget, vil halvparten av velgerne bli misfornøyd. Valgkampen har vist et land splittet på midten, med tidvis betydelig avstand mellom synspunktene. Foreløpig vet ingen hvem som går seirende ut av kampen, og følges trenden fra 2000, kan det gå dagevis før et endelig resultat er klart.

Tok møkkajobben selv

Det er vanlig at den sittende presidenten lar visepresidenten ta selv av drittslenging om motkandidaten. I dette valget har Bush tatt mye av møkkajobben selv. Kerry har blitt kalt svak, ubestemmelig og en leder som vil sette nasjonens sikkerhet i fare.

De krasse karakteristikkene har fått politiske analytikere til å hente frem superlativene. Norman Ornstein i American Enterprise Institute kaller valgkampen "den styggeste i vår tid. Den når kanskje ikke opp mot kampanjene på 1800-tallet, men dersom man bryr seg om politikk, er det vanskelig å ikke få vondt i magen."

Boomerang-effekt

Det har vært sterke motsetninger mellom demokrater og republikanere etter det omdiskuterte valget i 2000. Noe overraskende har Bush valgt å appellere til sin faste republikanske velgermasse, heller enn å appellere som stemte for demokratene i 2000. Dette er overraskende fordi det er høyst uklart hvor sterk den republikanske basen er.

I tillegg til dette ensidige fokuset, har begge kandidatene fokusert på å holde på sine kjernevelgere ved å bruke negative angrep på motparten, i stedet for å forsøke å virke valgbar for tvilere i motstanderens velgermasse.

Dette fokuset kan slå hardt tilbake på Kerry dersom han skulle bli president. Det skal nemlig velges representanter til senatet og representantenes hus også i dette valget. Der er det ikke like jevnt.

Mye tyder på at republikanerne vil få kontroll i representantenes hus for femte valg på rad, og det er sannsynlig at veien mot kontroll i senatet, vil bli bratt for demokratene. Derfor kan Kerrys negative fokus på Bush slå tilbake når arbeidet i kongressen starter.

26.000.000.000

En annen ting som gjør årets valgkamp historisk, er den utrolige pengebruken. Den totale pengebruken på valget nærmer seg 26 milliarder kroner. Dette til tross for en lov som skulle begrense pengebruken.

Fire års valgkamp

Valget er tidenes lengste. I løpet av sine 4 år som president, har Bush reist til Pennsylvania 40 ganger, og til Florida 30 ganger. Dette er to av statene som i praksis avgjør valget, og det er derfor fristende å antyde at Bush har drevet valgkamp siden han overtok presidentflyet Air Force One i 2000.

Samtidig hadde demokratene sin kandidat til presidentvalget klar 2. mars. Det er den tidligste nominasjonen i moderne tider.

Duell: Bush og Kerry har møtt hverandre ansikt til ansikt i tre debatter. Nå finner vi ut hvem som egentlig vant.
Irritert: Visepresident Dick Cheney hadde ikke sans for at Kerry trakk Cheneys lesbiske datter inn i valgkampen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media