Historiens første riksrettssak uten vitner

Fredag kveld ble det klart at det ikke blir innkalt noen vitner i riksrettssaken mot Donald Trump. Det gjør riksrettssaken historisk.

RIKSRETTSSAK: Demokratene ønsket sterkt å få stevnet tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton som vitne i riksrettssaken mot Donald Trump, men de fikk ikke viljen sin. Foto: REUTERS / Leah Millis / NTB scanpix
RIKSRETTSSAK: Demokratene ønsket sterkt å få stevnet tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton som vitne i riksrettssaken mot Donald Trump, men de fikk ikke viljen sin. Foto: REUTERS / Leah Millis / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Seint fredag ble det klart at demokratene gikk på et tap i Senatet: Det blir ikke ført flere bevis eller flere vitner i riksrettssaken mot Donald Trump.

Første riksrettssak uten vitner

I forkant var det knyttet stor spenning til om de fikk med seg nok republikanere til at de fikk kalt inn Trumps tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver, John Bolton, som vitne.

Han hadde fremdeles jobben i Trumps administrasjon i perioden Trump anklages for maktmisbruk. I ei bok som ikke er utgitt ennå hevder Bolton at Trump ønsket å stanse militær bistand til Ukraina inntil ukrainerne startet en etterforskning som ville involvert den demokratiske presidentkandidaten Joe Biden, og hans sønn Hunter.

Det er som kjent det som er kjernen i riksrettssaken mot Trump, da demokratene mener at Trump holdt tilbake militærbistanden samtidig som han ba Ukrainas president om å etterforske far og sønn Biden.

Til tross for at de to republikanerne Mitt Romney og Susan Collins stemte med demokratene, ble det altså ikke flertall for å innkalle vitner som Bolton. Med stemmetallet 51 mot 49 tapte Demokratene avstemningen.

Dermed blir riksrettssaken mot Donald Trump den første i historien uten vitner, ifølge nyhetsbyrået AP.

«Riksrettsbløffen»

Senatet har gjennomført 15 riksrettssaker før den mot Donald Trump, skriver politifact.

De som er mest kjente er de to mot presidenter, nærmere bestemt Bill Clinton i 1999 og Andrew Johnson i 1868. Under begge disse rettssakene ble det ført vitner, henholdsvis tre og 41 vitner.

I de 13 andre riksrettssakene, der andre føderale tjenestemenn, blant annet dommere, har stått tiltalt, har det også blitt ført vitner.

Republikanerne har argumentert for at det ikke er Senatets jobb å kalle inn vitner når Representantenes hus, som formelt sett har tiltalt Trump, ikke har gjort det, men den historiske gjennomgangen viser at det slettes ikke er uvanlig at Senatet kaller inn vitner, selv om Representantenes hus ikke gjør det.

ØNSKER BEVIS: Den republikanske senatoren Mitt Romney ser frem til å høre John Boltons versjon i riksretten mot Trump. Video: AP Vis mer

Slike ble det altså ikke denne gangen.

«Jeg tvang gjennom en tredje avstemning for å stevne John Bolton, som ville gitt en dag med vitnemål ledet av høyesterettsjustitiarius, og en dag med direktesendt vitnemål i Senatet - som begge deler måtte ha blitt gjennomført innen fem dager», skrev Senatets minoritetsleder, demokraten Chuck Schumer, etter at avstemningstapet var et faktum.

Han skriver at republikanerne stemte for å skjule fakta og en «bløff av en rettssak».

Schumer var svært skuffet da han forlot Capitol Hill fredag kveld, og hadde følgende beskjed til sine republikanske kolleger.

- De skuffet Senatet og landet. De vet at Donald Trump er en ondskapsfull og hevngjerrig president, men noen ganger må man gjøre det rette, sa Schumer.

Han mener det hele setter en farlig presedens.

- Dersom en dommer eller en president mener at det er til hans eller hennes fordel at det avholdes en rettssak uten vitner, så vil de peke på Donald Trumps sak, sa Schiff etter avstemningen, ifølge Washington Post.

- De vil argumentere for at du kan bestemme en parts skyld eller uskyld uten å høre fra et eneste vitne, uten å gå gjennom et eneste dokument. Jeg vil anføre at det er en veldig farlig og langvarig presedens som vi alle må leve med.

Fornøyd, men irritert

En som nok var svært tilfreds med at det ikke blir noen nye vitner er president Donald Trump. Det gir han også uttrykk for på Twitter, der han argumenterer på samme måte som flere av sine republikanske partifeller.

«Det radikale venstre, demokratene som ikke gjør noen ting, fortsetter å rope 'rettferdighet', når de står bak den mest urettferdige heksejakten i Kongressens historie. De hadde 17 vitner, vi fikk INGEN, og ingen advokater. De gjorde ikke jobben sin, de hadde ingen sak. Demokratene svindler Amerika», skrev Trump på Twitter, i den første av tre Twitter-meldinger om emnet.

«Samme hva du gir til demokratene, så vil de ALDRI være fornøyd. I Representantenes hus ga de oss INGENTING».

Alt går likevel ikke som Trump hadde ønsket seg. Presidenten hadde et sterkt ønske om at riksrettssaken skulle være ferdig før han holder den årlige talen om rikets tilstand.

Den talen er tirsdag.

Lenge trodde man at dersom republikanerne fikk blokkert nye vitner, så ville det settes sluttstrek for riksrettssaken allerede fredag.

Men fredag kveld ble det klart at Senatet vil stemme over om Trump skal dømmes eller ikke onsdag, etter at avslutningsprosedyren holdes mandag og tirsdag. Dermed må presidenten holde sin årlige tale uten å formelt ha blitt frifunnet av Senatet.

UKJENT: USAs president, Donald Trump, hevder at han ikke kjenner Lev Parnes til tross for en rekke bilder og et opptak av dem to sammen under en liten middag i april 2018. Vis mer

Likevel hersker det overhodet ingen tvil: Donald Trump kommer til å bli frifunnet. Sannsynligvis kommer et flertall av senatorene til å stemme mot å felle Trump. Skulle likevel de fire republikanerne, som demokratene håpet skulle hjelpe dem med å få flertall for nye vitner, bestemme seg for å stemme for å dømme presidenten, hjelper det lite:

Det kreves et to tredels flertall for å få en fellende dom.

Ett spenningsmoment

Det eneste spenningsmomentet knyttet til avstemningen er hvorvidt alle demokratene og republikanerne holder seg til «partilinja».

Den demokratiske senatoren fra Alabama, Doug Jones, ga for eksempel fredag uttrykk for at han er usikker på hva han kommer til å stemme.

- Jeg vil forsikre meg om at jeg gjør rett, sier Jones til CNN.

Republikaneren Lisa Murkowski, som etter mye om og men bestemte seg for å stemme mot nye vitner i riksrettssaken, vil heller ikke dele hva hun kommer til å stemme.

- Vil jeg dele det med dere i kveld? Jeg har hatt så mye drama i dag, jeg skal bare slappe av, sa Murkowski.

Den avgjørende avstemningen vil altså skje onsdag neste uke klokka 22 norsk tid.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer