Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Syklonen Kenneth:

- Historiens sterkeste syklon treffer Mosambik

Bare uker etter at Idai tok over tusen menneskeliv på Mosambik, rammes landet nok en gang av ekstremvær.

KENNETH: Syklonen har fått navnet Kenneth, og nærmet seg kysten av Mosambik i går. Torsdag kveld var Kenneth en voldsom kategori 4-orkan. Foto: NASA/Scanpix
KENNETH: Syklonen har fått navnet Kenneth, og nærmet seg kysten av Mosambik i går. Torsdag kveld var Kenneth en voldsom kategori 4-orkan. Foto: NASA/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare halvannen måned etter at ekstremværet Idai raserte store deler av Mosambik, treffer nå en ny kraftig syklon landet.

Den tropiske syklonen Kenneth traff den nordlige kysten av det afrikanske landet torsdag kveld etter først å ha feid over Komorene. Torsdag kveld var Kenneth en voldsom kategori 4-orkan, og allerede har den krevd tre menneskeliv, skriver BBC.

Ifølge meteorologer The Guardian har snakket med, skal Kenneth være den sterkeste syklonen som noen gang har truffet øygruppa.

Enorme nedbørsmengder

Flere hus på øygruppa er ødelagt etter å ha blitt truffet av trær som har veltet, men det er foreløpig ikke meldt om skadde eller omkomne, ifølge NTB.

Det er også risiko for voldsomme nedbørsmengder som vil vare i flere dager, samt for stormflo og jordskred både i Mosambik og nabolandet Tanzania, advarer FN.

Meteorologer ved værmelderen Meteo-France advarer om bølger som kan bli opptil fem meter høyere enn normalt, ifølge The Guardian.

Fra de mest utsatte områdene er 30 000 personer evakuert, melder BBC.

Bekymret

- Jeg har aldri sett noe liknende på de 15 åra jeg har bodd her, sier Anabela Moreira, som befinner seg ved stranda Wimby i Pembla til AFP.

Røde Kors er særlig bekymret for konsekvensene i områder som fortsatt er sterkt berørt av ødeleggelsene under syklonen Idai.

Den rammet Mosambik, Zimbabwe og Malawi i midten av mars.

Over tusen mennesker mistet da livet, og de materielle ødeleggelsene var svært omfattende. FN beskrev Idai som en av de verste værkatastrofene i Afrikas historie.

- Aldri skjedd før

Idai var mye kraftigere og mer langvarig enn uvær pleier å være i denne delen av Afrika, skriver NTB. FNs generalsekretær António Guterres knyttet syklonen til endringene i klimaet.

At to så store sykloner treffer regionen på så kort tid er svært uvanlig.

Ifølge meteorolog Eric Holthaus har det aldri skjedd før at to treffer landet med bare fem ukers mellomrom.

Et tropisk lavtrykk eller en orkan er en enorm virvel av skyer, som roterer omkring et rolig og gjerne skyfritt sentrum, stormens øye, skriver SNL.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!