Sjokkfunn i Australia:

Historiens største beslag

Narkotika verdt over sju milliarder kroner beslaglagt.

REKORD: Aldri før er det gjort et så stort beslag av metamfetamin i Australia. Foto: Politiet i Australia
REKORD: Aldri før er det gjort et så stort beslag av metamfetamin i Australia. Foto: Politiet i AustraliaVis mer

De så ut som vanlige høyttalere, men skulle vise seg å inneholde noe helt annet enn lydforsterkende elektronikk. Derimot gjorde australsk grensepoliti det største funnet av metamfetamin i landets historie.

Totalt ble det avdekket 1,6 tonn narkotika. Gateverdien skal ligge på på 1,2 milliarder australske dollar, tilsvarende over sju milliarder norske kroner, skriver BBC.

Ifølge politiet var det et skip fra Thailand som hadde den enorme narkotikalasten om bord. Smuglingen ble avslørt da de kom til havna i Melbourne, men ingen personer er foreløpig pågrepet. Beslaget ble oppdaget ved bruk av en røntgenskanner, som skannet lasteskipet fra Bangkok.

Knyttes til Mexico

I Australia stoppes stadig store partier med narkotika fra det meksikanske narkotikakartellet som drives av lederen El Mencho. Også det siste rekordfunnet knyttes til Mexico, og det er tidligere avslørt at narkotikaen også distribueres i både Europa og Asia.

Australsk politi mener å kunne knytte det ferske beslaget til MC-gjenger, deriblant Bandidos. Men motorsykkelklubben kom ifølge den australske avisa The Age med en sjelden uttalelse i forbindelse med narkotikafunnet, hvor de benekter all kjennskap til forsendelsen.

I tillegg til funnet av metamfetamin, ble det også avdekket omlag 37 kilo heroin.

SKJULT: I høyttalerne på det thailandske lasteskipet fant tollerne alt annet enn elektronikk. Foto: Politiet i Australia
SKJULT: I høyttalerne på det thailandske lasteskipet fant tollerne alt annet enn elektronikk. Foto: Politiet i Australia Vis mer

Ber om hjelp

Bruk av metamfetamin, også kjent som ice, har lenge vært et svært omfattende problem i Australia. Siden 2015 har bekjempelsen av bruken stått i fokus som en nasjonal oppgave.

Myndighetene har nå bedt publikum om hjelp for å avsløre hvem som var mottakerne av narkotikaen. Beslaget omtales som så stort at det ville ødelagt hele samfunn, og det anslås at rekordfunnet tilsvarer nesten hele den årlige metamfetaminbruken i staten Victoria, som er den nest mest folkerike i Australia.

Andre gang på seks måneder

Det er bare et halvt år siden amerikansk politi sørget for å stoppe en enda større forsendelse av metamfetamin, på vei mot det australske narkotikamarkedet. Den gang ble skipet stoppet utenfor California, fullastet med 1,7 tonn metamfetamin skjult i PCer og annen elektronikk.

Seks personer ble pågrepet i de australske statene Victoria og New South Wales i etterkant av funnet, skriver CNN.

- Å fjerne 1,7 tonn av metamfetamin før det når gatene våre, vil ha en enorm effekt på det illegale narkotikamarkedet, sa politiets talsmann, Jason Halls, den gang.

BESLAG: Politiet i Madrid gjorde oppsiktsvekkende funn gjemt i en forsendelse med 188 tonn stein. Video: Policía Nacional via Storyful Vis mer