Historiens strengeste straff

Under vill flukt fra politiet havnet biltyven i feil kjøreretning. Det kostet Marianne Grestad Heldre livet. Denne uken ble han dømt til norgeshistoriens strengeste straff for bildrap, fem års fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nå kan vi legge den delen bak oss. Det er godt å vite at straffen ikke senkes, sier Mariannes far, Øivind Grestad til Dagbladet. Han forteller at saken fortsatt preger familien.

Oppreising

- Det er mange i familien som sliter. Ingen fra det offentlige har spurt oss om hvordan det går. Nå som det offentlige er ferdige med selve saken, bør de ta tak i de pårørende. Vi har aldri fått noen oppreising, sier Grestad.

Han synes også at fem år er for lite. I lagmannsretten kom det fram at 24-åringen flere ganger etter ulykken har stjålet biler, kjørt i påvirket tilstand, flyktet fra politiet, og forvoldet skade på personer og materiell.

- At ikke rettsvesenet og samfunnet gjør mer med dette skjønner jeg ikke. Det må reageres strengere mot personer som aldri lærer, sier han.

Tøffe år

I november 1999 ble Marianne Grestad Heldre dødsoffer for en notorisk biltyv på vill flukt fra politiet. I en stjålet varebil havnet biltyven i feil kjøreretning på E6 ved Klemetsrud. Flukten fortsatte til Økern der han kolliderte med bilen Marianne Grestad Heldre kom kjørende i.

Biltyven stakk av, men ble seinere pågrepet av politiet.

Historisk dom

Siden den gangen har saken gått tre runder i retten. Først avla Oslo byrett dom i mai 2001. Anken ble avvist av Borgarting lagmannsrett samme år, og gikk videre til Høyesterett.

Tirsdag besluttet Høyesterett å opprettholde dommen. Straffen på fem års fengsel er norgeshistoriens strengeste for uaktsomt bildrap.

Tilgir aldri politiet

To polititjenestemenn som forfulgte biltyven ble først idømt 15000 kroner i bot for grov uforstand i tjenesten fordi de ikke avbrøt jakten tidligere. Dette ble senere anket, der tjenestemennene ble frifunnet.

- Vi har aldri fått en beklagelse fra politiet, og vil aldri kunne tilgi dem for å ha drevet biljakten så langt, sier Øivind Grestad.