MOUNT TAMBORA: Vulkanutbruddet i Mont Tambora i Indonesia i 1815 regnes som verdens kraftigste i historisk tid, og tok livet av 117.000 mennesker. Dette er det vulkanutbruddet som direkte har tatt livet av flest mennesker. Foto: Jialiang Gao / peace-on-earth.org
MOUNT TAMBORA: Vulkanutbruddet i Mont Tambora i Indonesia i 1815 regnes som verdens kraftigste i historisk tid, og tok livet av 117.000 mennesker. Dette er det vulkanutbruddet som direkte har tatt livet av flest mennesker. Foto: Jialiang Gao / peace-on-earth.orgVis mer

Historiens ti største vulkanutbrudd har tatt livet av 10 millioner - et av dem kunne utryddet hele menneskeheten

Involverer både «Skrik», Atlantis og Pompeii.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

På grunn av de ofte katastrofale følgene etter et vulkanutbrudd er de ofte forbundet med overtro og dramatiske historier. Etter sigende skal bare de ti største vulkanutbruddene - direkte og indirekte - ha tatt livet av så mye som ti millioner mennesker.

Det er ikke selve lavaen som dreper, for den renner så langsomt at befolkningen vanligvis rekker å evakuere. Den største faren er knyttet til pyroklastiske strømmer og sekundærvirkninger som tsunami, flom, slamstrømmer, giftige gasser og askepartikler som ødelegger avlinger.

««Det ryktes at den røde himmelen på Munch-maleriet «Skrik» skal være inspirert av askepartikler i atmosfæren etter dette utbruddet.»» Rune Snæring Selbekk, norsk geolog, om vulkanutbruddet i Krakatoa i 1883.

Historien om de ti største vulkanutbruddene i historisk tid inneholder også en teori om bakgrunnen for den den ildrøde himmelen på Edvard Munchs maleri «Skrik», fra 1893, mens myten om sagaøya Atlantis, som skal ha blitt skyllet bort fra jordoverflaten og sunket i havet på bare ett døgn, stammer fra et vulkanutbruddet på Santorini i år 1570 f.kr.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn