Historiens ti største vulkanutbrudd har tatt livet av 10 millioner - et av dem kunne utryddet hele menneskeheten

Involverer både «Skrik», Atlantis og Pompeii.

MOUNT TAMBORA: Vulkanutbruddet i Mont Tambora i Indonesia i 1815 regnes som verdens kraftigste i historisk tid, og tok livet av 117.000 mennesker. Dette er det vulkanutbruddet som direkte har tatt livet av flest mennesker. Foto: Jialiang Gao / peace-on-earth.org
MOUNT TAMBORA: Vulkanutbruddet i Mont Tambora i Indonesia i 1815 regnes som verdens kraftigste i historisk tid, og tok livet av 117.000 mennesker. Dette er det vulkanutbruddet som direkte har tatt livet av flest mennesker. Foto: Jialiang Gao / peace-on-earth.org Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

På grunn av de ofte katastrofale følgene etter et vulkanutbrudd er de ofte forbundet med overtro og dramatiske historier. Etter sigende skal bare de ti største vulkanutbruddene - direkte og indirekte - ha tatt livet av så mye som ti millioner mennesker.

Det er ikke selve lavaen som dreper, for den renner så langsomt at befolkningen vanligvis rekker å evakuere. Den største faren er knyttet til pyroklastiske strømmer og sekundærvirkninger som tsunami, flom, slamstrømmer, giftige gasser og askepartikler som ødelegger avlinger.

Du kan nå betale med

LES PLUSS i 1 ÅR FOR 99 KR

Pluss gir deg tilgang til daglige premiumartikler, eAvisa, Magasinet og mye mer.KJØP 12 MND, BETAL FOR 1

1 ÅR

99 kr

(Fornyes til 795,-/år)

1 MÅNED

99 kr

(Fornyes til 99,-/måned)

PRØV PLUSS

1 UKE

1 kr

(Fornyes til 55,-/uke)

    Alle abonnement fornyes til ordinær pris etter tilbudsperioden . Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

visa card Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer