Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Historiens ti største vulkanutbrudd har tatt livet av 10 millioner - et av dem kunne utryddet hele menneskeheten

Involverer både «Skrik», Atlantis og Pompeii.

MOUNT TAMBORA: Vulkanutbruddet i Mont Tambora i Indonesia i 1815 regnes som verdens kraftigste i historisk tid, og tok livet av 117.000 mennesker. Dette er det vulkanutbruddet som direkte har tatt livet av flest mennesker. Foto: Jialiang Gao / peace-on-earth.org
MOUNT TAMBORA: Vulkanutbruddet i Mont Tambora i Indonesia i 1815 regnes som verdens kraftigste i historisk tid, og tok livet av 117.000 mennesker. Dette er det vulkanutbruddet som direkte har tatt livet av flest mennesker. Foto: Jialiang Gao / peace-on-earth.org Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På grunn av de ofte katastrofale følgene etter et vulkanutbrudd er de ofte forbundet med overtro og dramatiske historier. Etter sigende skal bare de ti største vulkanutbruddene - direkte og indirekte - ha tatt livet av så mye som ti millioner mennesker.

Det er ikke selve lavaen som dreper, for den renner så langsomt at befolkningen vanligvis rekker å evakuere. Den største faren er knyttet til pyroklastiske strømmer og sekundærvirkninger som tsunami, flom, slamstrømmer, giftige gasser og askepartikler som ødelegger avlinger.

Historien om de ti største vulkanutbruddene i historisk tid inneholder også en teori om bakgrunnen for den den ildrøde himmelen på Edvard Munchs maleri «Skrik», fra 1893, mens myten om sagaøya Atlantis, som skal ha blitt skyllet bort fra jordoverflaten og sunket i havet på bare ett døgn, stammer fra et vulkanutbruddet på Santorini i år 1570 f.kr.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss

Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

1 MÅNED*

PRØV PLUSS FOR 1 KRONE

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED* 1 kr måned. 0,03 kr per dag

*Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (99kr/mnd) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr 3 måneder. 2,77 per dag

*Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (249,-/kvartal) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

6 MÅNEDER**

KUN 30 KR/MND- 60% rabatt

180 kr

(1 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER**

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER** 180 kr 6 måneder. 1 kr per dag

*Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449kr/6mnd) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinærpris etter tilbudsperioden (99kr/mnd). Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • **Abonnementet fornyes automatisk til ordinærpris etter tilbudsperioden (449kr/6mnd). Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

visa card Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?