Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Historietime for Haider

- Ordet «straffeleir» ble brukt av naziregimet i Tyskland i 1941 om konsentrasjonsleirer - ellers ikke, sa den østerrikske dommeren for å irettesette Jörg Haider.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyrepopulisten Haider hadde stevnet Kurier-journalisten Norbert Stanzel for injurier, etter at Stanzel skrev at Haider omdefinerte nazistenes konsentrasjonsleirer ved å kalle dem straffeleire.

Haider fløy fra Klagenfurt i delstaten Kärnten til Wien for å delta under rettssaken i dag. Den varte ikke lenge, og ble avvist av dommer Bruno Weis, som i stedet ga Haider en leksjon i historiske fakta.

Haider innrømmet at han brukte ordet «straffeleir» i nasjonalforsamlingen i 1995, men avviste at han dermed omdefinerte betydningen av konsentrasjonsleirene. Han hadde jo også fortalt at folk ble drept i leirene, sa Haider.

Dommeren avviste hele injuriesaken, og slo fast at Kurier-journalisten var i sin fulle rett til å kritisere Haiders valg av ord.

Haiders advokater har anket beslutningen.

(NTB)