Historiker mener Breivik burde fått samme straff som Quisling

Sier Breivik burde bli skutt.

SOM QUISLING: Historiker Ingvar Skobba mener Anders Behring Breivik bør henrettes som Quisling. Foto: Bjørn Langsem  /Dagbladet
SOM QUISLING: Historiker Ingvar Skobba mener Anders Behring Breivik bør henrettes som Quisling. Foto: Bjørn Langsem /Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I et intervju med NRK slår historiker Ingvar Skobba fast at Breivik bør få samme behandling som landsforræderen Quisling.

- Rettssaken mot Quisling varte i ti dager. Han fikk dommen etter ti dager. Og halvannen måned etterpå ble han skutt. Det bør vi gjøre med Breivik og, sier Skobba.

Han ser likheter mellom landssvikeren fra andre verdenskrig og mannen som står bak det verste massemordet i Norge.

- Begge er stormannsgale einstøinger som skal frelse Norge og verden. De har mange tilhengere som er blåst opp i deres egen fantasi. Men én stor forskjell er det, sier Skobba til avisen Varden.

- Quisling var et skolelys, men massemorderen er en skoletaper.

Skobba, som er utdannet cand.philol. med historie hovedfag, viser til at Breivik dro til en øy med ubevæpnede tenåringer og har sagt at det eneste han angrer på er at han ikke drepte flere.

- Han bør ikke dømmes for landsforræderi, men for massemord. Norge laget egne regler i forbindelse med landssvikoppgjøret, men vi har ikke strafferegler som dekker forbrytelser av en slik karakter som vi opplever nå, mener Skobba.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer