Den hemmelige KGB-skandalen som har forfulgt Ap:

Historiker om Dagbladets KGB-avsløring: - Dette er sjokkerende

KGB trakk i trådene da Arbeiderpartiet ble rammet av CIA-skandale.

- DRAMATISK: Historiker Terje Halvorsen mener Dagbladets avsløringer viser hvor dramatisk kampen om AUFs politikk på 60-tallet var. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet 
- DRAMATISK: Historiker Terje Halvorsen mener Dagbladets avsløringer viser hvor dramatisk kampen om AUFs politikk på 60-tallet var. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Dette er overraskende. Til og med sjokkerende, sier historiker Terje Halvorsen, som er Norges fremste historiker med AUF som interessefelt.

Lørdag avslørte Dagbladet at KGB trakk i trådene da en CIA-skandale felte AUFs leder Ola Teigen i 1969.

Les hele avsløringen her!

Tidligere hemmeligstemplede PST-dokumenter og private dokumenter viser at AUF-eren Per Olav Marcussen fikk penger fra sovjetiske KGB og østtyske Stasi for å avsløre hemmelig støtte fra CIA til AUFs søsterorganisasjon, IUSY. Det var Marcussen som skrev avsløringen i Dagbladet som førte til Ola Teigens fall.

I Per Olav Marcussens Dagbladet-artikkel fra sommeren 1968 kom det fram at AUF-leder Teigen hadde visst om den hemmelig CIA-støtten til AUFs internasjonale søsterorganisasjon, IUSY. Teigen ledet selv IUSYs kontrollkomite. På grunn av avsløringen måtte Teigen gå av som AUF-leder på et ekstraordinært landsmøte januar 1969.

Jobbet for KGB og Stasi

Tidligere har det ikke vært kjent at det var Per Olav Marcussen, sammen med leder for Oslo AUF Jan Otto Hauge, som skrev den avslørende artikkelen i Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer