- DRAMATISK: Historiker Terje Halvorsen mener Dagbladets avsløringer viser hvor dramatisk kampen om AUFs politikk på 60-tallet var. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet 
- DRAMATISK: Historiker Terje Halvorsen mener Dagbladets avsløringer viser hvor dramatisk kampen om AUFs politikk på 60-tallet var. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

Den hemmelige KGB-skandalen som har forfulgt Ap:

Historiker om Dagbladets KGB-avsløring: - Dette er sjokkerende

KGB trakk i trådene da Arbeiderpartiet ble rammet av CIA-skandale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette er overraskende. Til og med sjokkerende, sier historiker Terje Halvorsen, som er Norges fremste historiker med AUF som interessefelt.

Lørdag avslørte Dagbladet at KGB trakk i trådene da en CIA-skandale felte AUFs leder Ola Teigen i 1969.

Les hele avsløringen her!

Tidligere hemmeligstemplede PST-dokumenter og private dokumenter viser at AUF-eren Per Olav Marcussen fikk penger fra sovjetiske KGB og østtyske Stasi for å avsløre hemmelig støtte fra CIA til AUFs søsterorganisasjon, IUSY. Det var Marcussen som skrev avsløringen i Dagbladet som førte til Ola Teigens fall.

CIA-SKANDALE: «AUFs internasjonale søsterorganisasjon betalt av CIA: AUF-formannen detaljinformert, men fortalte ikke det han vet», lød førstesida til Dagbladet 15. juni 1968. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet  
CIA-SKANDALE: «AUFs internasjonale søsterorganisasjon betalt av CIA: AUF-formannen detaljinformert, men fortalte ikke det han vet», lød førstesida til Dagbladet 15. juni 1968. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet   Vis mer

I Per Olav Marcussens Dagbladet-artikkel fra sommeren 1968 kom det fram at AUF-leder Teigen hadde visst om den hemmelig CIA-støtten til AUFs internasjonale søsterorganisasjon, IUSY. Teigen ledet selv IUSYs kontrollkomite. På grunn av avsløringen måtte Teigen gå av som AUF-leder på et ekstraordinært landsmøte januar 1969.

Jobbet for KGB og Stasi

Tidligere har det ikke vært kjent at det var Per Olav Marcussen, sammen med leder for Oslo AUF Jan Otto Hauge, som skrev den avslørende artikkelen i Dagbladet.

Hauges private papirer viser at Arve Solstad lot de to AUF-erne, Marcussen og Hauge, skrive avsløringen om sin egen leder uten byline. De fikk betalt av Dagbladet for artikkelen.

Men nå kan Dagbladet avsløre at Marcussen, samtidig som han jobbet for Dagbladet, også hadde to arbeidsgivere til: KGB og Stasi.

- Dette er helt ny informasjon. Det er godt kjent at både CIA og KGB jobbet aktivt mot AUF på den tiden, men at de gikk så langt inn i partiorganisasjonen er helt ukjent, sier Halvorsen, som forteller at CIA-skandalen i 1968 ble svært dramatisk for mange av de involverte. 1970, ett år etter at han gikk av som AUF-leder, drepte Ola Teigen seg.

SKANDALE: Ola Teigen måtte gå av som AUF-leder etter CIA-skandalen. I 1970 tok han sitt eget liv. Foto: Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek  
SKANDALE: Ola Teigen måtte gå av som AUF-leder etter CIA-skandalen. I 1970 tok han sitt eget liv. Foto: Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek   Vis mer

- Bra at det blir kjent

- Mange som var aktive på den tiden synes fortsatt dette er vanskelig, sier Halvorsen. Han synes det er bra at Dagbladet nå bringer helt ny informasjon om denne perioden under den kalde krigen.

Lørdag avslørte Dagbladet at KGB trakk i trådene da en CIA-skandale felte AUFs leder Ola Teigen i 1969.
Lørdag avslørte Dagbladet at KGB trakk i trådene da en CIA-skandale felte AUFs leder Ola Teigen i 1969. Vis mer

- Som historiker er jeg glad for at dette kommer fram. Dagbladets dokumenter er fra før helt ukjent, og det er bra at dette nå blir kjent, sier Halvorsen.

I Terje Halvorsen 576 sider lange historiebok fra 2003 om AUFs historie, «Partiets salt», skriver han om CIA-skandalen. Der ble det for første gang kjent at det var Jan Otto Hauge og Per Olav Marcussen som gikk til Dagbladet med avsløringen.

- Men jeg var helt ukjent med at det var Hauge og Marcussen som skrev saken, ikke Dagbladet, sier Halvorsen.

- Dramatiske følger

Historikeren forteller at CIA-skandalen ble et vannskille for ungdomspartiet. Den kalde krigen rammet AUF spesielt hardt, forteller han.

- CIA-saken fikk direkte og dramatiske følger for AUF. Ungdomspartiet meldte seg ut av IUSY, og AUF gikk fra av å være for Nato til å bli en aktiv motstander av Nato og USAs politikk, sier Halvorsen.

REKRUTTERT AV KGB: Per Olav Marcussen fikk penger av KGB og Stasi for å detonere skandalen som svertet Ola Teigen. Foto: Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek 
REKRUTTERT AV KGB: Per Olav Marcussen fikk penger av KGB og Stasi for å detonere skandalen som svertet Ola Teigen. Foto: Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek  Vis mer

.