Historiker sammenligner Frp og Quisling

Leder i Oslo LO er enig i sammenligningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Historiker Harald Berntsen sammenligner i en ny bok Fremskrittspartiets politikk og Vidkun Quisling. Leder i Oslo LO Kleiv Fiskvik er enig i sammenligningen.

Berntsen presenterte tirsdag boken «Tilbake til start», om norsk fagbevegelse. Forfatteren har skrevet et eget kapittel som omhandler Fremskrittspartiet. Han sammenligner Frp\'s politikk, spesielt motstanden mot landsomfattende kollektive avtaler, med Vidkun Quislings politikk, skriver Aftenposten.

«For Frp har sentraliserte lønnsforhandlinger lenge vært det de er for NHO, en ordning som har overlevd seg selv. (...) Da Nasjonal Samling ble dannet i 1933, gikk Føreren, Vidkun Quisling, straks inn for å erstatte sentrale lønnsoppgjør med desentraliserte,» skriver Berntsen i boken.

Han omtaler Frp som et parti som står nært «det nye fascistpartiet til Mussolinis datter i Italia», og han sier at Frp er i stand til å innta «ethvert standpunkt som vil innbringe oppslutning - unntatt ett: å anerkjenne klassemotsetningen mellom arbeidere og kapitalister».

Leder Kleiv Fiskvik i LO Oslo støtter Berntsen, og viser til at han selv tidligere har sagt noe av det samme.

LOs informasjonssjef Jenny Ann Hammerø ønsker ikke å uttale seg. Men det gjør Frp-formann Siv Jensen.

- Noen gjør nær sagt hva de kan for å stigmatisere Frp. Alt kan ikke forbli stående uimotsagt, iallfall ikke når beskyldningene er av en såpass alvorlig karakter. I mange saker står vi nærmere LO-medlemmene enn Ap, sier hun.

Jensen betegner det som «sørgelig» at Berntsen bruker energi og ressurser på å angripe et politisk parti med stor oppslutning.

(NTB)

MOTSTANDER AV KOLLEKTIVE LANDSOMFATTENDE AVTALER: NS-leder, seinere ministerpresident, Vidkun Quisling, her på sitt kontor i Oslo rådhus under okkupasjonen.
MOTSTANDER AV KOLLEKTIVE LANDSOMFATTENDE AVTALER: Frp-formann Siv Jensen, her i Stortingssalen.