Historikere om KGB-dokumentene: «Dette er et betydelig bidrag til norsk etterretningshistorie»

Norges fremste etterretningshistorikere, Trond Bergh og Knut Einar Eriksen, mener man må granske opplysningene i Mitrokhin-arkivet.

- BØR GRANSKES: - Dette arkivmaterialet bør absolutt granskes, både av historikere og andre, sier historiker Trond Bergh (t.v.), som sammen med historieprofessor Knut Einar Eriksen (t.h.) i 1998 ga ut boka «Den hemmelige krigen: overvåking i Norge 1914—1997». Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET
- BØR GRANSKES: - Dette arkivmaterialet bør absolutt granskes, både av historikere og andre, sier historiker Trond Bergh (t.v.), som sammen med historieprofessor Knut Einar Eriksen (t.h.) i 1998 ga ut boka «Den hemmelige krigen: overvåking i Norge 1914—1997». Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Les alt om Mitrokhin-avsløringene her!

(Dagbladet): - Dette er et betydelig bidrag til norsk etterretningshistorie, sier historiker Trond Bergh. De siste ukene har Dagbladet publisert deler av Mitrokhin-arkivet. Dokumentene, som navngir en rekke norske samfunnstopper som KGB-agenter, har vært topphemmelig i over 20 år.

- Dette arkivmaterialet bør absolutt granskes, både av historikere og andre, sier Bergh, som sammen med historieprofessor Knut Einar Eriksen i 1998 ga ut boka «Den hemmelige krigen: overvåking i Norge 1914-1997».

- Unikt innblikk

I 1993 fikk de to historikerne i oppdrag fra justisdepartementet å gjennomføre en historisk gjennomgang av norske etterretningsmyndigheter. Fire år seinere ga Bergh og Eriksen ut det som i dag fortsatt regnes som den mest detaljerte og komplette oversikten over norsk etterretningshistorie. Arbeidet bygger på et omfattende gradert og inntil da ukjent materiale fra de hemmelige tjenestene, spesielt Politiets etterretningstjeneste (POT), dagens PST.

Dagbladet har nå gitt de to historikerne et innblikk i originalmaterialet fra Mitrokhin-arkivet. Det er mange feilkilder når det gjelder KGB-opplysningene. Dokumentene er ikke originale, men Mitrokhins avskrift, man vet ikke hva som sto i resten av arkivet, og man kan heller ikke vite om det KGB rapporterte er riktig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer