Historisk appell om fred

FN, EU og 57 muslimske land går sammen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Med en historisk diplomatisk offensiv forsøker FN, EU og 57 islamske land nå å dempe Muhammed-konflikten. Det skjer i en felles appell som fordømmer vold og oppfordrer til fred, skriver Jyllands-Posten.

I appellen, som ble offentliggjort tirsdag kveld, oppfordrer de tre partene at man demper protestene og finner en fredelig vei ut av krisen. De 57 medlemslandene i Den Islamske Konferanseorganisasjonen(OIC), EUs utenrikspolitiske koordinator, Javier Solana, og FNs generalsekretær, Kofi Annan, kritiserer de voldelige protestene som har oppstått i Midtøsten og oppfordrer alle myndigheter, autoriteter og regjeringer til å arbeide for dialog, fred og gjensidig respekt av hverandre.

«Aggressjon mot liv og eiendom kan kun skade islams omdømme som en fredelig religion», står det i appellen. De tre partene uttrykker en dyp bekymring over situasjonen, og de ber alle myndigheter beskytte ambassader og utenlandske borgere mot ulovlige angrep.

De uttrykkes stor forståelse for den store smerten som profet-tegningene har skapt hos millioner av muslimer. Samtidig er FN, EU og OIC er samstemte i å forsvare ytringsfriheten, men sier den må utøves med forsvarlighet.

«I alle samfunn må man vise følsomhet og ansvarlighet når man behandler emner som har stor betydning for troende i enhver religion», heter det i appellen.

Danmarks utenriksminister Per Stig Møller har skrevet et brev til OIC, hvor han foreslår et møte i Saudi-Arabia for å løse krisen som har oppstått mellom Danmark og den arabiske verden. Organisasjonen har takket ja til dette. OIC har tidligere kritisert den danske regjeringen for å ikke kategorisk fordømme Jyllands-Postens publisering av Muhammed-tegningene.

Les hele appellen her.

FELLES BEKYMRING: EUs Javier Solana og FNs Kofi Annan er bekymret over situasjonen som har oppstatt etter at muhammed-tegningene ble publisert i vestlige medier. Foto: AP
FELLES BEKYMRING: EUs Javier Solana og FNs Kofi Annan er bekymret over situasjonen som har oppstatt etter at muhammed-tegningene ble publisert i vestlige medier. Foto: AP Vis mer
<B>LEDER AV OIC</B>: Ekmeleddin Ihsanoglu representerer 57 islamske land.