FORNØYD: Utenriksminister Børge Brende mener atomavtalen er en seier for diplomatiet. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
FORNØYD: Utenriksminister Børge Brende mener atomavtalen er en seier for diplomatiet. Foto: Terje Bendiksby / NTB ScanpixVis mer

Historisk atomavtale, mener Brende

Historisk dårlig, sier Netanyahu.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avtalen om Irans atomprogram er historisk, mener utenriksminister Børge Brende (H), som er på besøk i Israel. Avtalen er historisk dårlig, mener Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

- Det er en seier for diplomatiet at det er oppnådd enighet om en foreløpig avtale for Irans atomprogram, sier utenriksministeren.

Avtalen kom på plass etter intense forhandlinger i Genève. Den ble skrevet under mellom Iran og de fem faste medlemmene i FNs sikkerhetsråd pluss Tyskland natt til søndag.

- Det er en historisk avtale, som legger grunnlaget for en framtidig avtale der Iran avstår fra å utvikle atomvåpen. Dette er vesentlig. Vi trenger ikke flere land med atomvåpen i verden, vi trenger færre, sier Brende.

Økt stabilitet Utenriksministeren håper og tror at avtalen om det iranske atomprogrammet, kan bidra til å øke stabiliteten i hele Midtøsten.

- Det at man har fått denne avtalen på plass, og skal følge opp med en ny avtale om seks måneder, bidrar til at hele regionen indirekte er stabilisert, sier Brende.

Daglige inspeksjoner fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) er selvsagt en forutsetning for hele avtalen, understreker Brende, som håper at den endelige avtalen som nå skal jobbes fram, vil få virkning i mange tiår framover.

- Historisk dårlig Fra Israel har det kommet sterke reaksjoner på avtalen, som ifølge statsminister Benjamin Netanyahu er en historisk tabbe.

- Det som ble oppnådd i natt i Genève, er ikke en historisk avtale, men en historisk dårlig avtale, sier Netanyahu.

- Økonomisk press mot Iran, kunne ha ført til en mye bedre avtale, mener den israelske statsministeren.

Trusler om bombing Brende hadde søndag morgen et frokostmøte med Netanyahus sikkerhetsrådgiver Yossi Cohen, som gjentok dette budskapet.

- De hadde helt klart håpet på en avtale som var enda klarere på at Iran må destruerte sin kapasitet totalt når det gjelder anrikning av uran, sier Brende.

Israel har gjentatte ganger truet med å bombe de iranske atomanleggene, men Brende håper at Genève-avtalen innebærer at denne trusselen blir lagt død.

- Dette innebærer at truslene om angrep og bombing av Iran ikke lenger er aktuelle, mener han.

Påvirker fredsprosessen Forholdet mellom Israel og USA har lenge vært anstrengt, og israelerne har de siste ukene drevet iherdig lobbyvirksomhet for å hindre at atomavtalen med Iran skulle komme på plass.

Enkelte frykter nå at Netanyahus misnøye med amerikanerne kan få følger for viljen hans til å etterkomme presset fra Washington og forhandle fram en endelig fredsavtale med palestinerne.

- Jeg tror i utgangspunktet ikke at man kan se dette i sammenheng, mener Brende.

- Men samtidig er det ikke noen tvil om at når denne midlertidige avtalen er på plass, så kan selvsagt USA og utenriksminister John Kerry i enda større grad konsentrere seg om å få på plass en fredsavtale mellom Israel og palestinerne innen utgangen av april neste år, sier han.

(NTB)