Historisk avtale med Romania

Første amerikanske militærbase i et tidligere Warszawapakt-land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den amerikanske utenriksministeren Condoleezza Rice signerte i dag en historisk avtale med sin rumenske kollega, utenriksminister Mihai Razvan Ungureanu.

- Vi har en trofast partner i Romania når det gjelder å skape en mer fredelig verden, sa Rice ifølge AP.

Avtalen mellom de to landene går ut på at USA skal overta flere militærbaser nær Svartehavet.

Rice kalte Romania en av USAs næreste allierte, og en «nær venn som deler verdier med oss», under avtalesigneringen tirsdag.

Avviser hemmelige fengsler

Både Rice og den rumenske presidenten Traian Basescu har i dag benektet at Romania har huset hemmelige CIA-fengsler.

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch har hevdet at Mihail Kogalniceanu-flybasen er et av de mistenkelige stedene der det er observert CIA-aktivitet. Denne basen blir nå en av flere militære installasjoner amerikanerne får kontroll over, i henhold til avtalen som ble signert tirsdag.

Det er delte meninger om avtalens betydning i Romania. Noen analytikere mener den vil sikre Romanias bånd til vesten, mens andre mener den kan gjøre Romania til frontlinje i krigen mot terror.

AVTALE OM AMERIKANSKE MILITÆRBASER: Den amerikanske utenriksministeren Condoleezza Rice og den rumenske utenriksministeren Mihai Razvan Ungureanu signerte avtalen tirsdag.
AVTALE OM AMERIKANSKE MILITÆRBASER: Den amerikanske utenriksministeren Condoleezza Rice og den rumenske utenriksministeren Mihai Razvan Ungureanu signerte avtalen tirsdag. Vis mer

Får kritikk

Ifølge AP har det allerede kommet svært kritiske reaksjoner på avtalen:

- Hvilken garanti har vi for at de amerikanske basene ikke blir omgjort til interneringssentre drevet av CIA, og gjør oss til en av statene på svartelisten over de som godtar alvorlige brudd på menneskerettighetene, spør kommentator Miruna Munteanu i avisen Ziua tirsdag.