Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Historisk avtale om maktfordeling

FN og USA hyller den historiske avtalen som de afghanske partene undertegnet onsdag i Bonn om en midlertidig regjering der makten er fordelt mellom ulike folkegrupper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Medlemmene av FNs sikkerhetsråd var onsdag allerede i gang med å utforme en resolusjon til støtte for avtalen. En resolusjon om en fredsbevarende styrke vil måtte vente på at Storbritannia og Frankrike overtaler USA og Nordalliansen til å akseptere en.

Så sent som onsdag sa Nordalliansens forsvarsminister Mohammad Qasim Fahim at han hadde avvist et britisk forslag om å utplassere tropper i Kabul. Han vil bare akseptere en mindre styrke til å holde vakt ved regjeringskontorer.

En amerikansk talsmann, Kenton Keith, hyllet i Islamabad avtalen.

- Dette er en god dag for Afghanistan, det er en historisk dag, sa han.

Nordalliansens utenriksminister Abdullah Abdullah lovte etter undertegningen at den nye regjeringen vil vise afghanerne at det er mulig å samarbeide.

Tysklands forbundskansler Gerhard Schröder og utenriksminister Joschka Fischer var til stede da avtalen ble undertegnet i Bonn onsdag formiddag. Fire afghanske delegasjoner har forhandlet intenst i ni dager for å få avtalen i havn.

Om drøye to uker kan den nye regjeringen begynne den vanskelige jobben med å gjenoppbygge det krigsherjede landet. I spissen står den militære lederen Hamid Karzai (44). Han er pashtuner, royalist og deltar for tiden i de militære operasjonene utenfor Kandahar for å frata Taliban deres siste store by.

Eks-kong Zahirs Shahs rådgiver Abdul Sattar Sirat skal ha trukket seg fra kampen om statsministervervet.

Det er også klart at Nordalliansen får tre av de mest sentrale postene: Abdullah Abdullah blir utenriksminister, Yunus Qanuni blir innenriksminister og Mohammad Fahim forsvarsminister.

De er alle tadsjikere og tilhører samme fraksjon som den tidligere opprørslederen Ahmad Shah Masood, som ble likvidert av Osama bin Laden-tilhengere i september. Nordalliansens offisielle president Burhanuddin Rabbani er foreløpig ikke gitt noen rolle i den nye regjeringen. Han har kommet med flere innvendinger mot de politiske forhandlingene i Bonn fordi han ser ut til å miste sin maktposisjon.

Overgangsstyret reflekterer Afghanistans etniske sammensetning. Om seks måneder skal det erstattes av den tradisjonelle forsamlingen «loya jirga», som skal styre landet i 18 måneder.

Partene er også enige om at internasjonale styrker med mandat fra FNs sikkerhetsråd kan bli utplassert for å skape en stabil situasjon i landet. Ifølge kilder i Bonn skal de være utplassert før året er omme.

Det er minst to kvinner i den nye regjeringen. Sima Sama blir en av styrets fem nestledere. Hun skal også ha ansvaret for kvinnesaker.

De kvinnelige deltakerne på Bonn-konferansen har forlangt at Afghanistans kvinner må få betydelig innflytelse i den nye regjeringen. EU og FN gir nå sterk støtte til dette kravet, sa tjenestemenn i Brussel tirsdag.

Amerikanske bakkestyrker fortsatte onsdag sin jakt på den terrormistenkte Osama bin Laden og hans nettverk al-Qaida, som antas å stå bak terrorangrepene mot USA 11. september der mer enn 3.000 mennesker mistet livet. Med amerikansk flystøtte var afghansk milits i gang med en offensiv mot hulenettverket i Tora Bora, der det antas at bin Laden kan ha gjemt seg.

For første gang ble to amerikanske soldater drept onsdag. 20 andre ble såret da et B-52-bombefly bommet på målet og slapp en bombe i nærheten av stillingen deres nord for Kandahar. Flere afghanere ble også såret.

Bin Ladens nestkommanderende, egypteren Ayman al-Zawahiri, skal ha blitt såret og kanskje drept i et amerikansk bombeangrep i Tora Bora-området mandag, opplyste en lokal kommandant i Nangarhar. Mannen som har tatt vare på bin Ladens finansoperasjoner, Ali Mahmud, skal ha blitt drept i angrepet.

Forsvarsminister Donald Rumsfeld sa at amerikanerne ikke har umiddelbare planer om å sende styrker for å delta i Taliban-motstandernes offensiv mot Kandahar. Taliban er uansett dømt til før eller senere å tape byen, tilføyde han.

(NTB)

Hele Norges coronakart