UTFORDRET: Arbeiderpartiet utfordrer Høyres sittende stortingspresident Olemic Thommessen og fremmer Eva Kristin Hansen som motkandidat. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
UTFORDRET: Arbeiderpartiet utfordrer Høyres sittende stortingspresident Olemic Thommessen og fremmer Eva Kristin Hansen som motkandidat. Foto: Lars Eivind Bones/DagbladetVis mer

Presidentvalget

Historisk batalje på Stortinget i dag avgjør hans skjebne

45 år siden Ap gikk til kamp om vervet som stortingspresident. Skriftlig votering avgjør Olemic Thommessens skjebne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arbeiderpartiet utfordrer Høyres sittende stortingspresident Olemic Thommessen og fremmer Eva Kristin Hansen som motkandidat.

UTFORDREREN: Eva Kristin Hansen er Arbeiderpartiets motkandidat.
Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix
UTFORDREREN: Eva Kristin Hansen er Arbeiderpartiets motkandidat. Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix Vis mer

Voteringen finner sted på Stortinget i ettermiddag og er av den historiske sorten: Men for første gang siden 1972 har Arbeiderpartiet valgt å fremme motkandidat når Stortinget lørdag velger ny president.

Vervet som stortingspresident gir blant annet lønn på nivå med statsministeren og medfører en posisjon nest etter kongen i det norske hierarkiet.

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier Høyre selv har framprovosert situasjonen:

- Dette er nødvendig fordi Høyre har valgt å ikke ta alle signalene vi har sendt om å stille en samlende kandidat. Det beklager vi. Vi hadde vært klare for å stemme på en kandidat fra flertallet for å få et samlet presidentskap, men Høyre har valgt å ikke ta det til følge. Da blir det slik. Vi stiller en egen kandidat, sa Støre til Dagbladet i går.

I tillegg til Ap, vil SV, Senterpartiet, Rødt og MDG støtte opp om Eva Kristin Hansen. De utgjør 81 mandater, og er dermed avhengig av støtte fra representanter på borgerlig side for å få fjernet Thommessen. Det behøves ikke mer enn noen få utbrytere for å vippe Thommessen ned fra presidentstolen.

- Jeg er ønsket av partiet mitt, og jeg er veldig glad for å være kandidat for Arbeiderpartiet. Så er vel sjansen for å bli valgt noe usikker, sa Hansen til NTB fredag.

Står på KrF og Venstre - igjen

KrF og Venstre har begge bekreftet overfor Dagbladet at deres mandater kommer til å støtte den borgerlige kandidaten, men som en sentral Venstre-kilde sa, vel vitende om at voteringen i dag skal foregår skriftlig: «Det er hemmelig valg, vet du».

Olaug Bollestad, nyvalgt komitéleder i helsekomiteen for KrF, sier hennes parti står ved Høyres forslag til president.

- Vi har sagt hele veien at vi stiller oss bak den kandidaten Høyre stiller til president, fortalte hun Dagbladet fredag.

Det blir likevel hevdet at KrF tidligere denne uka skal ha bedt Høyre finne en annen kandidat til vervet. Det har Erna Solberg altså valgt å ikke gjøre.

Kontroversiell

Dermed er det likevel knyttet spenning til om noen på borgerlig side kommer til å straffe Thommessen for kontroversene de siste fire åra. Årsaken til den generelle misnøyen med Thommesen er blant annet hans håndtering av budsjettoverskridelsene i forbindelse med ombyggingen på Stortinget, og Dagbladet kjenner til Høyre-politikere som ønsker å bytte ut Thommessen.

- En statsråd som hadde opptrådt slik - med gale opplysninger til Stortinget i plenum - hadde måttet gå av, har Høyres Michael Tetzchner tidligere uttalt til DN.

Han har søkt om permisjon og kommer ikke til å være tilstede under dagens votering.

For å bli valgt til president kreves vanlig flertall, altså over halvparten av stemmene som er avgitt.

Dersom alle stemmer betyr det at den som får 85 stemmer er valgt. Stortingets regelverk er slik at blanke stemmer ikke teller.