Historisk besøk fra Kina til Taiwan

Færre og færre taiwanere regner seg som kinesere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kinas Zhang Zhijun er direktør for det som beskjedent kalles Kontoret for Taiwan-saker. Hans virkelige status framgår av at han dessuten er kinesisk viseutenriksminister og medlem av kommunistpartiets sentralkomité.

Kommende uke reiser Zhang for første gang til Taiwan. På programmet står blant annet en diskusjon om opprettelse av forbindelseskontorer, en formell representasjon mellom Taiwan og Kina.

Kontorene kan ikke kalles ambassader, siden Kina nekter å godkjenne Taiwan som uavhengig. Men de vil på mange måter fungere som det.

Gjenvisitt Besøket til Zhang er en gjenvisitt etter at Taiwans øverste representant for forholdet til Kina besøkte Nanjing i februar. Det var det første møtet på regjeringsnivå mellom Kina og Taiwan siden 1949.

Zhangs besøk forventes å gi ham og den kinesiske ledelsen førstehånds informasjon om Taiwan og hvordan taiwanerne ser på forholdet til Kina, understreket en taiwansk talsmann som orienterte om besøket.

Opinionen Forholdet mellom Kina og Taiwan har bedret seg betydelig under Taiwans nåværende president Ma Ying-jeou. Men opinionen på Taiwan ser ut til å utvikle seg i motsatt retning.

Hele 60,5 prosent av de spurte sier i en meningsmåling, gjennomført av Taiwan Brain Trust og offentliggjort i nettutgaven av Taipei Times, at de betrakter seg som taiwanere, ikke kinesere. Det er det høyeste tallet siden juni i fjor.

32,8 prosent identifiserte seg som både taiwanere og kinesere, mens bare 2,9 prosent identifiserte seg som utelukkende kinesere.

Det er også et klart trekk at jo yngre de spurte er, jo mer identifiserer de seg som taiwanere. I aldersgruppen 30-39 år sier 63,2 prosent at de er taiwanere, og i aldersgruppen 20-29 hele 72,9 prosent.

Målingen viser også at et flertall støtter de massive studentprotestene tidligere i vår mot president Mas siste tilnærming overfor Kina.

Møter opposisjonen De mange sensitive spørsmålene gjør at Kinas Zhang Zhijun ikke besøker hovedstaden Taipei når han kommer til Taiwan. Han skal derimot besøke New Taipei City, et større område rundt hovedstaden.

Zhang skal også reise helt sør på Taiwan til Kaohsiung der det viktigste opposisjonspartiet DPP har sin hovedbase. DPP går åpent inn for å etablere Taiwan som en uavhengig stat.

Men den kinesiske utsendingen skal ifølge det offisielle programmet ikke møte DDPs partileder.

Kjernespørsmål Kina betrakter fortsatt Taiwan som en del av Kina som skal forenes med fastlandet, om nødvendig med krig. Bedringen av forholdet siden president Ma kom til makten på Taiwan i 2008, har ikke endret Kinas standpunkt.

Taiwan-spørsmålet tilhører den lille gruppen spørsmål som Kina kaller «kjernespørsmål», og som kommunistpartiet har sagt det vil bruke makt for å opprettholde eller løse. Ved siden av Taiwan gjelder det kontrollen med regionene Xinjiang og Tibet, samt kommunistpartiets enerådende makt i samfunnet.

(©NTB)

Fakta om Kina og Taiwan

• Kina og Taiwan har vært atskilt siden 1949 da kommunistene vant den kinesiske borgerkrigen og overtok makten på fastlandet.

• De beseirede nasjonalistene i Kuomintang (KMT) flyktet til Taiwan.

• Taiwan har de siste tiårene innført en demokratisk styreform med valg og flerpartisystem.

• Kina insisterer fortsatt på at Taiwan skal underlegges Beijing og være en del av Kina.

• Taiwan aksepterer prinsippet om at Taiwan og Kina er ett land. Offisielt er Taiwan fortsatt «Republikken Kina», og helt fram til 1991 anså regjeringen i Taipei seg som hele Kinas rettmessige regjering.

• En første dialogrunde for å bedre forholdene ble holdt i 1993 til 1998.

• Forholdet mellom partene forverret seg i perioden 2000 til 2008, etter at KMT for første gang tapte presidentvervet til Det demokratiske framskrittsparti (DPP).

• Forbindelsene er igjen blitt bedret etter at Ma Ying-jeou fra KMT overtok som president i mai 2008.

Kilde: NTB

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer