Historisk Blair-seier

Storbritannias statsminister Tony Blair kan senke skuldrene og rette blikket framover.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Velgerne har med overveldende flertall gitt Labour ny tillit og sikret Blairs regjering 413 av 659 seter i Parlamentet. Valget i 1997 var en viktig triumf for Det britiske arbeiderpartiet, men det er det resultatet som ble kjent i går, Tony Blair har hatt i tankene siden han kom til makten. Det er denne seieren som skaper historie.
  • Labour har aldri sittet to fulle runder i nummer 10 Downing Street. Ei heller har noe parti vunnet med så store marginer to valg på rad. Resultatet ga Blairs ministrer mandat til å gjennomføre de reformene som har stått på timeplanen siden Peter Mandelson, Gordon Brown og Tony Blair formet Nye Labour. Nå kan og må partiet vise at de er villige til investere i framtidas velferdssamfunn.
  • Den jamne mann og kvinne mener de har fått det bedre under Labours første fire år i maktposisjon. Denne «feelgood»-faktoren slipper folk nødig tak i. Opposisjonen har heller ikke greid å skaffe seg troverdighet hos velgerne. Det hersker en slags «dette-er-det-bare-Labour-som-kan-fikse»-stemning.

Hvis Jens Stoltenberg vil snu den nåværende negative trenden for sitt parti, bør han se nærmere på hvordan Tony Blair kommuniserer. Han skremmer verken grunnfjellet eller kapitalister av gårde. Han snakker direkte og tydelig med velgerne.

  • Dette parlamentsvalget skriver seg også negativt inn i historien. Det var nemlig bare 59 prosent av velgerne som fant veien til stemmelokalene. Det er ikke bare fordi folk er apatiske. Noen protesterer på alternativene, slik som de konservative som ikke likte William Hagues visjoner eller lederstil. Toryhjertet deres banket ikke sterkt nok til å stemme, de satt heller hjemme i villastrøkene. Dette tok da også William Hague konsekvensen av da han gikk av som partileder i går. Andre velgere tok seieren for gitt, og lot demokratiet få en stygg skramme. Derfor er valgskredet et paradoks. Labour fikk tillit av 25 prosent av de stemmeberettigede. Aldri har så få stemmer gitt en så stor valgseier.