Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Historisk børsoppgang i Japan

Går mot historisk toppår.

Børsoppgangen i Japan har i år vært større enn på over 40 år. Foto: Reuters / NTB scanpix
Børsoppgangen i Japan har i år vært større enn på over 40 år. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nikkei-indeksen i Japan går mot et historisk toppår. Verdien av aksjene på indeksen har i år steget med 57 prosent, og en må helt tilbake til 1972 for å finne maken til gullår.

Da Tokyo-børsen stengte mandag, lå Nikkei-indeksen på 16.291,31, en oppgang på 0,69 prosent fra fredag.

Ved utgangen av fjoråret lå Nikkei på 10.395,18 poeng, og verdistigningen for de 225 aksjene som er notert på indeksen, har dermed vært på omkring 57 prosent.

Lenge siden - Dette har vært et år preget av oppgang, det er lenge siden vi har sett så sterk vekst, konstaterer Hikaru Sato, en ledende aksjeanalytiker i Daiwa Securities.

- Denne veksten har overgått de fleste investorers forventninger, og mange ser ut til å tro på ny sterk oppgang neste år, sier han.

Den japanske valutaens svekkede verdi er rett nok en sterkt medvirkende årsak til oppgangen. Verdien av yen har falt med 20 prosent, målt mot dollar, siden forrige årsskifte, noe som har styrket konkurranseevnen til store eksportører som Sony og Toyota.

Boblen brast Selv om årets børsoppgang har vært formidabel i Tokyo, og den langt overgår oppgangen på andre børser, blant dem Wall Street, er Nikkei fortsatt bare en skygge av hva den en gang var.

Aksjeindeksen nådde toppen i 1989 da den nesten passerte 39.000 poeng, før boblen brast og japansk økonomi fikk et kraftig skudd for baugen.

Nå rår imidlertid optimismen, selv om få tror på like stor oppgang som i år.

Forsiktig optimisme - Jeg forventer at Nikkei vil stige til 20 000 poeng neste år, sier Seiichi Suzuki, som er markedsanalytiker i Tokai Tokyo Securities.

Meklerhuset Nomura Securities er enda mer forsiktig i sine spådommer for året som kommer, og tror Nikkei vil ligge på rundt 18.000 poeng om et års tid.

- Vi tror at aksjekursene i Japan vil fortsette å stige neste år, på bakgrunn av økt profitt for selskapene og forventninger knyttet til Abenomics, heter det i en uttalelse fra meklerhuset.

Abenomics er kallenavnet på statsminister Shinzo Abes økonomiske politikk, som bygger på massiv pengebruk for å få fart på den japanske økonomien.

(NTB)