Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Likekjønnet ekteskap i Nord-Irland:

Historisk bryllup

Robyn Peoples og Sharni Edwards ble det første likekjønnete paret som giftet seg i Nord-Irland.

HISTORISKE: Robyn Peoples og Sharni Edwards ble det første likekjønnete paret som giftet seg i Nord-Irland. Foto: NTB Scanpix
HISTORISKE: Robyn Peoples og Sharni Edwards ble det første likekjønnete paret som giftet seg i Nord-Irland. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I oktober vedtok Nord-Irland å legalisere abort og likekjønnet ekteskap. Seinest 31. mars skal det etter planen kunne utføres aborter i Nord-Irland, mens den nye ekteskapsloven trådte i kraft mandag.

Tirsdag ble det første paret viet på et hotell i den lille byen Carrickfergus utenfor Belfast, og ble med det historiske i Nord-Irland.

- Planla ikke å bli historiske

Det var 26-år gamle Robyn Peoples og 27-årige Sharni Edwards som i dag skrev historie.

Nord-Irland har hatt en egen partnerskapslov for likekjønnede siden 2005, og paret hadde opprinnelig søkt om å inngå partnerskap denne dagen - som er deres seksårsjubileum. Etter at loven ble endret i fjor, endret Peoples og Edwards arrangementet til en vielse.

GIFT: Tirsdag ga paret hverandre sitt ja, som det første likekjønnete paret i landet. Foto: NTB Scanpix
GIFT: Tirsdag ga paret hverandre sitt ja, som det første likekjønnete paret i landet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Vi planla ikke å skrive historie, vi forelsket oss bare, sa paret ifølge The Telegraph.

- Vår melding til verden er: Vi er alle likeverdige. Vår kjærlighet er personlig, men loven som sa at vi ikke kunne gifte oss var politisk. Vi er glade for at vi med vårt bryllup nå kan si at de dagene er over, la Peoples til.

- Merkedag

Endringene i ekteskapsloven kom etter en kampanjen «Love Equality» som Amnesty International og flere andre organisasjoner gikk sammen om.

STÅR FREM: Phillip Schofield er programleder for «This morning» opp ITV hvor han valgte å stå frem som homofil. Video: ITV Vis mer

- Dette er historisk. Altfor lenge har skeive i Nord-Irland blitt behandlet som annenrangs borgere. Derfor er dette en merkedag og et stort øyeblikk for likekjønnede, som endelig kan gifte seg og få sine forhold ansett som likeverdige, uttalte Patrick Corrigan i Amnesty International til BBC da lovendringen var et faktum.

Lovendringen vil også bli feiret av parlamentsmedlemmene på Westminster tirsdag kveld.

Det vil ikke foreløpig være mulig å konvertere tidligere inngåtte partnerskap til ekteskap. Dette skal behandles på myndighetsnivå seinere i år.

Seinere i år vil det også bli avgjort hvordan kirken skal forholde seg til partnerskap og likekjønnede ekteskap.