HISTORISK: Alexandra Quiros and Dunia Araya er blant Costa Ricas første likekjønnede ektepar. Foto: Ezequiel Becerra / AFP / NTB scanpix
HISTORISK: Alexandra Quiros and Dunia Araya er blant Costa Ricas første likekjønnede ektepar. Foto: Ezequiel Becerra / AFP / NTB scanpix Vis mer

Historisk bryllup

Alexandra Quiros and Dunia Araya er blant Costa Ricas første likekjønnede ektepar.

Publisert

Tirsdag ble Costa Rica det første landet i Mellom-Amerika til å legalisere likekjønnet ekteskap. Få timer seinere var Alexandra Quiros og Dunia Araya rette ektefolk. Det melder blant annet BBC.

Seremonien ble vist på nasjonal TV, som finalen av en tre timer lang sending viet til den historiske lovendringen. Paret er et av flere som har giftet seg i landet det siste døgnet.

- Frihet og likhet

Endringen har bakgrunn i at landets høyesterettsdomstol i 2018 fastslo at forbudet mot likekjønnet ekteskap er diskriminerende og grunnlovsstridig. Høyesterett ga landets myndigheter en 18 måneders frist for å endre loven, skrev BBC i 2018.

Motstand fra politiske og religiøse grupper førte ikke fram, og tirsdag trådte lovendringen i kraft.

- I dag anerkjenner Costa Rica offisielt likekjønnede ekteskap. Vi feirer frihet, likhet og våre demokratiske institusjoner. Måtte empati og kjærlighet være kompasset som viser veien framover, og gir oss muligheten til å bygge et land med plass til andre, skriver president Carlos Alvarado Quesada på sin Twitter-side, gjengitt av CNN.

Løftet om å legalisere likekjønnede ekteskap var sentralt i valgkampen som førte til at Quesada ble president.

RETTE EKTEFOLK: Quiros og Araya signerer ekteskapsdokumenter under tirsdagens seremoni. Foto: Ezequiel Becerra / AFP / NTB scanpix
RETTE EKTEFOLK: Quiros og Araya signerer ekteskapsdokumenter under tirsdagens seremoni. Foto: Ezequiel Becerra / AFP / NTB scanpix Vis mer

- Ingen annenrangs borgere

Enrique Sanchez, landets første åpent homofile kongressmedlem, sier lovendringen er resultatet av en årelang kamp. Han hyller alle som har bidratt i en uttalelse til nyhetsbyrået Reuters:

- De har, med sine erfaringer og sine utfordringer, hjulpet oss med å bygge et samfunn hvor det ikke fines annenrangs familier eller annenrangs borgere, sier han.

Alexandria Quiros og Dunia Araya var blant dem som ga hverandre «ja» med en gang loven åpnet for det.

Bryllupet, som fant sted i byen Heredia, måtte imidlertid begrense gjestelista på grunn av landets coronarestriksjoner.

- Skrev histoerie

Avgjørelsen hylles av LHBTQ+-organisasjoner verden over.

- I dag har Costa Rica skrevet historie ved å vie likekjønnede ektepar for første gang i Mellom-Amerika, sier leder Alphonso David i amerikanske Human Rights Campaign en uttalelse på organisasjonens egne nettsider.

Han gir honnør til landets LHBTQ+-miljøer, som han sier har «jobbet utrettelig i årevis» for å få lovendringen igjennom.

- I dag er en seiersdag, men også en påminnelse om arbeidet vi fremdeles må gjøre rundt om i verden i vår globale kamp for anerkjennelse og inkludering

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer