Historisk dom i dag

I dag faller en historisk dom i Oslo byrett: Avgjørelsen i saken mot dødshjelplegen Christian Sandsdalen vil være svært viktig for framtidige rettsavgjørelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Også den videre debatt omkring aktiv dødshjelp vil bli påvirket av dommen, mener MS-rammede og redaktør for MS-posten, Kåre Snekvik (53).

Det er to uker siden hovedforhandlingene ble avsluttet i sal 127 i Oslo byrett. I to uker fikk retten høre om multippel sklerose-rammede Bodil Bjerkmanns inderlige ønske om å få dø, og om legen som hjalp henne ut av lidelsene.

Overraskende nok støttet også to av de sakkyndige delvis Sandsdalen i handlingen han utførte 13. juni i fjor på Rosenhoff i Oslo. I tillegg sto to personer fram og fortalte at de hadde utført aktiv dødshjelp.

Dommen som faller i dag vil først og fremst ha stor betydning for rettspraksisen, i og med at dette er den første saken av sitt slag i Norge. Sandsdalen er tiltalt etter en straffelov fra 1902 som forbyr aktiv dødshjelp, men som gir adgang til straffenedsettelse i visse tilfeller. Dersom den forsterkede meddomsretten frifinner 79-åringen, vil det bety en ny og tidsriktig lovforståelse.

Kåre Snekvik er redaktør av MS-posten. Han er selv rammet av MS.

- Jeg mener Sandsdalen bør slippe straff. Aktiv dødshjelp bør være tillatt i visse tilfeller. En eventuell frifinnelse kan gi en viktig presedens, men jeg tror loven uansett må forandres. Saken må opp på den politiske dagsorden, mener Snekvik.