Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Historisk: Endelig får kvinner kjøre bil i Saudi-Arabia

Saudi-Arabias konge har utstedt et dekret som gir landets kvinner lov til å kjøre bil.

LOVLIG: Saudi-Arabia er det siste landet i verden som tillater kvinner å kjøre bil. Her er en kvinne bak rattet i Riyadh, fra en aksjon i 2013.
LOVLIG: Saudi-Arabia er det siste landet i verden som tillater kvinner å kjøre bil. Her er en kvinne bak rattet i Riyadh, fra en aksjon i 2013. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kong Salman utstedte det historiske kongelige dekretet tirsdag. For første gang er det blitt tillatt for kvinner i landet å ta førerkort, melder saudiarabiske medier.

Fram til nå har Saudi-Arabia vært det eneste landet i verden som forbød kvinner å kjøre bil selv. I løpet av de siste årene har flere kvinner gjennomført protestaksjoner mot forbudet og satt seg bak rattet, med den konsekvens at de har blitt pågrepet.

Men kravet om at også kvinner må få lov å ta førerkort og slippe å måtte ha en mann til å kjøre seg, har vokst i Saudi-Arabia.

Måtte flykte etter bilkjøring

En som har kjempet hardt for kvinners rett til å kjøre bil er forfatter og menneskerettighetsforkjemper Manal al-Sharif.

I 2011 startet hun en kampanje for kvinners rettigheter, der hun blant annet delte en video av seg selv kjøre bil i sosiale medier. For dette ble hun arrestert og satt fengslet i ni dager.

- Etter dette ble jeg truet, overvåket og hetset. Imamer ville at jeg skulle bli offentlig pisket. Jeg ble tvunget til å slutte i jobben og til slutt hadde jeg ikke noe annet valg enn å forlate landet mitt, skriver al-Sharif i en kronikk publisert i The New York Times.

Nå jubler hun i sosiale medier.

- Saudi-Arabia kommer aldri til å bli det samme igjen. Regnet begynner med én enkelt dråpe, skriver hun.

- Bare begynnelsen

Også utenriksminister Børge Brende spår at det vil komme flere endringer for innbyggerne i Saudi-Arabia.

- Dette er bare starten. Saudiarabiske kvinner vil styre sosial ending, ikke bare bilder, skriver Brende på Twitter.

Andre har gått mer humoristisk til verks:

Tirsdagens kongelige dekret følger etter et annet dekret som kong Salman utstedte i sommer, der han opphevet forbudet mot at jenter ikke kunne ha gym på offentlige skoler.

Dagbladet/NTB

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!