Historisk enighet i Nord-Irland

Protestanter og katolikker enige om samarbeid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Nord-Irlands to største politiske partier har kommet til enighet om å sette sammen en felles regjering fra begynnelsen av mai.

Dette ble klart etter de første direkte samtalene som har blitt holdt mellom partene noensinne, melder BBC.

- Alt vi har gjort de siste 10 årene har vært en forberedelse til dette øyeblikket, var Storbritannias statsminister Tony Blairs kommentar til den historiske avtalen mandag.

- Forferdelige tragedier

Den ytterliggående protestanten Ian Paisley er kjent for å stå for en heftig antikatolisisme, og har tidligere nektet å møte representanter fra Sinn Fein på grunn av deres tilknytning til IRA.

IRA avsluttet offisielt den væpnede kampen for et forent Irland i 2005, og Paisley gjorde det den gang klart at han ikke aktet å sitte sammen med Gerry Adams i en ny lokalregjering før IRA hadde oppfylt sine løfter.

Det er derfor en merkedag i nord-irsk historie når DUP-lederen erklærer at han nå vil samarbeide med Sinn Fein.

- Vi må ikke la vår berettigede avsky for de forferdelige tragediene i fortiden bli et stengsel for å skape en bedre og mer stabil framtid for våre barn, sa Paisley etter møtet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer