Historisk enighet i Nord-Irland

Protestanter og katolikker enige om samarbeid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nord-Irlands to største politiske partier har kommet til enighet om å sette sammen en felles regjering fra begynnelsen av mai.

Dette ble klart etter de første direkte samtalene som har blitt holdt mellom partene noensinne, melder BBC.

- Alt vi har gjort de siste 10 årene har vært en forberedelse til dette øyeblikket, var Storbritannias statsminister Tony Blairs kommentar til den historiske avtalen mandag.

- Forferdelige tragedier

Den ytterliggående protestanten Ian Paisley er kjent for å stå for en heftig antikatolisisme, og har tidligere nektet å møte representanter fra Sinn Fein på grunn av deres tilknytning til IRA.

IRA avsluttet offisielt den væpnede kampen for et forent Irland i 2005, og Paisley gjorde det den gang klart at han ikke aktet å sitte sammen med Gerry Adams i en ny lokalregjering før IRA hadde oppfylt sine løfter.

Det er derfor en merkedag i nord-irsk historie når DUP-lederen erklærer at han nå vil samarbeide med Sinn Fein.

- Vi må ikke la vår berettigede avsky for de forferdelige tragediene i fortiden bli et stengsel for å skape en bedre og mer stabil framtid for våre barn, sa Paisley etter møtet.

HISTORISK SAMARBEID: De en gang svorne fiendene Ian Paisley(80), fra det protestantiske unionistpartiet DUP, og Gerry Adams(49), fra det katolske Sinn Fein, satt mandag side ved side for første gang. Foto: EPA/PAUL FAITH
HISTORISK SAMARBEID: De en gang svorne fiendene Ian Paisley(80), fra det protestantiske unionistpartiet DUP, og Gerry Adams(49), fra det katolske Sinn Fein, satt mandag side ved side for første gang. Foto: EPA/PAUL FAITH Vis mer

Mistet troverdigheten

IRA la ned våpnene offisielt i 2005, etter at organisasjonen hadde mistet mye av sin støtte i den katolske delen av den nord-irske befolkningen.

Mye av grunnen var en rekke avsløringer om tung kriminalitet, og en krise i IRA etter at de tilbød seg å drive en intern etterforskning av drapet på Robert McCartney, for deretter å skyte den eller de som tok livet av ham. Utspillet vekket allmenn avsky i Nord-Irland.

Reell forbedring

Etter mandagens møte uttalte Paisley at DUPs mål har vært å se et økt selvstyre i en kontekst det kan utgjøre en reell og meningsfull forbedring til befolkningen i Nord-Irland, og vektla at dette er en bindende resolusjon for det protestantiske partiet.

Gerry Adams sier han støtter Paisleys uttalelser.

- Jeg tror avtalen mellom DUP og Sinn Fein markerer begynnelsen på en ny æra i politikken på denne øya. Grunnlaget for avtalen er et resultat av Paisleys utvetydige forpliktelse til å støtte og fullt ut delta i det politiske samarbeidet fra 8. mai, uttalte Sinn Fein-lederen etter møtet.

FORNØYD: Statsminister Tony Blair uttrykker glede over samarbeids-erklæringen mellom Sinn Fein og DUP