KRAFTIG PRISØKNING: På grunn av høy etterspørsel blant investorer, har prisen på gull steget. Ifølge World Gold Council er prisenoppgangen nå på høyeste nivå siden 1980. Foto: Pixtal
KRAFTIG PRISØKNING: På grunn av høy etterspørsel blant investorer, har prisen på gull steget. Ifølge World Gold Council er prisenoppgangen nå på høyeste nivå siden 1980. Foto: PixtalVis mer

Historisk etterspørsel etter gull: - Bare rasjonelt om man frykter at banksystemet skal bryte sammen eller at det skal bli krig

- Bare tull å investere i, mener investeringsdirektør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På grunn av en kraftig økning i etterspørsel, har prisen på gull steget.

Hegnar.no skriver at det er snakk om den høyeste prisoppgangen i første halvår siden 1980, ifølge en ny rapport fra World Gold Council.

Den høye etterspørselen har ført til en total omsetning av gull som ligger på nest høyeste nivå i historien. Prisen har steget kraftig på grunn av høy etterspørsel blant investorer - noe som ifølge rapporten aldri har skjedd før.

- Liten kostnad når renta er lav

Rapporten peker også på at forbrukere på verdensbasis totalt sett kjøper mindre gull. Likevel ser man en oppgang i gullkjøp blant forbrukere i blant annet Japan, USA og Canada.

Stig Roar Myrseth, investeringsdirektør i Dovre Forvaltning, holder til vanlig til i Lithauen og sier at han har lagt merke til den samme trenden der.

- Her i Baltikum er det mange investorer som kjøper sølvmynter, de sparer altså i sølv. Etter min mening er det bare tull å spare i gull og sølv, men de som gjør det sier blant annet at de har opplevd fire eller fem ulike valutaer og at pengene de har i banken blir mindre verdt for hver gang. Da har lærdommen vært at man heller sparer i gull eller sølv.

Myrseth forteller at trenden med å spare i sølv og gull, oppstår på grunn av frykt.

- Her i Baltikum tenker mange «worst case» - hva skjer om Putin invaderer? Har man gull eller sølv kan man ta det med seg dersom man må dra. Samtidig er renta lav og alternativene er dårligere. Når du ikke får rente i banken lenger er konstnaden for å spare i gull eller sølv veldig lav. Det gjelder både land i sør og i Vesten. Man tenker om dersom renta blir lav, vil investeringer i gull og sølv være i takt med en eventuell inflasjon.

- Rasjonelt dersom man frykter ekstremt scenario

Det å investere i gull og sølv har også en rasjonell grunn, mener Myrseth. Ofte blir det forbundet med en frykt for ragnarok.

- Det har oppstått en ny pessimisme i samfunnet. Gull er noe man kjøper om man er redd for framtida. Det er bare rasjonelt å gjøre dersom man frykter et ekstremt scenario, som at banksystemet skal bryte sammen eller at det skal bli krig.

Selv er han ikke overrasket over den økte etterspørselen, men i hovedsak bare fordi renta er lav. Styringsrenta lå i slutten av juni på 0,5 prosent. Det er historisk lavt nivå.

- Terskelen for å kjøpe gull har blitt mye lavere. Hadde renta ligger på fem prosent hadde folk tenkt seg om en ekstra gang. I det lange løp er det uansett ikke en god investering, sier investeringdirektør Myrseth.

Ifølge Hegnar.no ligger gullprisen i dag på 1349 dollar, det er en økning på 27 prosent i løpet av 2016.