Historisk fall for Internet Explorer

For første gang siden 90-tallet er ikke lenger Microsofts Internet Explorer den mest brukte nettleseren i verden.

HISTORISK FALL: Etter å ha sittet på tronen siden 90-tallet, har Internet Explorer måtte seg seg slått av Google Chrome. Forrige uke gikk Google Chrome forbi Internet Explorer som verdens mest brukte nettleser. På bildet er Bill Gates i Microsoft, som viser lanseringen av Windows 95. Foto: FILE / AP PHOTO
HISTORISK FALL: Etter å ha sittet på tronen siden 90-tallet, har Internet Explorer måtte seg seg slått av Google Chrome. Forrige uke gikk Google Chrome forbi Internet Explorer som verdens mest brukte nettleser. På bildet er Bill Gates i Microsoft, som viser lanseringen av Windows 95. Foto: FILE / AP PHOTOVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter å ha sittet på tronen siden 90-tallet, har Internet Explorer måtte seg seg slått av Google Chrome, skriver Dagens IT.

Journalist Jørgen Elton Nilsen i Hardware.no mener det er flere grunner til at dette har skjedd.

- Det som hendte for noen år siden var at Microsoft ble tvunget til å informere Windows-kundene sine om at det fantess andre nettlesere enn det som fulgte med operativsystemet, sier Nilsen til Dagbladet.

Knapp ledelse Forrige uke gikk Google Chrome forbi Internet Explorer som verdens mest brukte nettlesere. Det viser statistikken til analyseselskapet Statcounter.

Ledelsen er ikke stor, for Internet Explorer har fortsatt en markedsandel på 31,94 prosent. Mozilla Firefox er nummer tre på listen med 25,47 prosent av trafikken, skriver Dagens IT videre.

Deretter er det langt ned til nestemann. Apple Safari har 7,08 prosent av all nettrafikk i verden, mens norske Opera har 1,74 prosent.

Jungeltelegrafen Det interessante med Google Chrome er at det nesten ikke skal ha blitt brukt ressurser på reklame.

- Google har aldri gått ut og konkret reklamert for nettnettleseren sin. De valgte heller å bruke jungeltelegrafen, og satset på at folk snakket seg imellom, sier Nilsen videre.

- I 2009 startet en del nettsider en kampanje som advarte brukere om at nettleseren deres var gammel og usikker. Dette førte til at andre nettlesere raskt ble benyttet, påpeker Nilsen.

Noen gode tall for all nettrafikk i Norge finnes ikke, men tall fra samme periode for DN.no viser at Internet Explorer fortsatt er størst blant Dagens ITs lesere, med litt under halvparten av trafikken. De påfølgende plassene innehas av Apple, Firefox og Chrome.

- Det som gjør Google Chrome så populær er at den er raskere enn de andre nettleserne. Om du begynner å skrive, så skjønner nettleseren hvor du vil, og begynner å laste opp siden i bakrunnen. Den ser også på historikken din og husker hva du tidligere har besøkt, forteller Nilsen.

GOOGLE PÅ TOPP: Google Chrome har nå tatt ledelsen over Internet Explorer om antall brukere. På bildet er begge nettlesernes ikoner. Foto: Paul Sakuma / AP Photo / Ntb Scanpix
GOOGLE PÅ TOPP: Google Chrome har nå tatt ledelsen over Internet Explorer om antall brukere. På bildet er begge nettlesernes ikoner. Foto: Paul Sakuma / AP Photo / Ntb Scanpix Vis mer