Coronaviruset:

Historisk fall i klimautslippene

Klimautslippene stupte da store deler av verdensøkonomien ble lammet av tiltakene mot coronaviruset. Utslippsfallet i 2020 kan bli det største noensinne.

USA: En liten håndfull biler på en motorvei i San Francisco i slutten av mars. Veitrafikken falt markant da omfattende restriksjoner ble innført for å hindre coronasmitte. Foto: Jeff Chiu / AP / NTB scanpix
USA: En liten håndfull biler på en motorvei i San Francisco i slutten av mars. Veitrafikken falt markant da omfattende restriksjoner ble innført for å hindre coronasmitte. Foto: Jeff Chiu / AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nye tall og analyser de siste ukene har bekreftet det mange antok: Coronakrisen har ført til en massiv nedgang i utslipp av forurensing og CO₂.

I EU og Storbritannia sank CO₂-utslippene fra strømproduksjon med 39 prosent i april, ifølge en analyse fra tankesmia Ember, publisert på nettstedet Carbon Brief. Nedgangen er sett i forhold til samme periode i fjor.

Indias CO₂-utslipp gikk ned med 30 prosent, anslår Centre for Research on Energy and Clean Air (Crea). Nedgangen i Kina i februar antas å ha vært på 25 prosent.

Kraftig fall i veitrafikk

Bratte utslippsfall var det høyst sannsynlig også i mange andre land som ble «stengt ned» for å hindre smittespredning.

Veitrafikken falt kraftig, og nedgangen i flytrafikk har vært enda mer dramatisk. Stengte fabrikker førte mange steder til lavere strømforbruk og kraftig reduserte CO₂-utslipp fra kull- og gasskraftverk.

Utslippene vil etter hvert stige igjen når restriksjonene oppheves, og dette har allerede skjedd i Kina. Coronapandemien får likevel en markant effekt på de samlede utslippene i 2020.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer